június 17, 2024

Jogszabályváltozással elkerülhető a vetőmaghiány

vetőmag

MTI

A rendkívüli aszályhelyzet következtében kialakult alacsonyabb termésátlagok és gyengébb minőség miatt a kalászos vetőmagok minősítésénél enyhítéseket vezetett be az agrártárca a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács javaslatára, ezzel véleményük szerint elkerülhető lesz a vetőmaghiány – közölte a szakmai szervezet az MTI-vel.

Az Alföldön és a Tiszántúlon a kalászos gabonák termése történelmi mélységekbe zuhant az ősz óta tartó folyamatos csapadékhiány és a rekordokat döntő hőség miatt. A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak – ismertette Polgár Gábor, a vetőmag szövetség ügyvezető igazgatója.

Az aszály miatt nem csak az alacsonyabb termésátlaggal kell a vetőmag-előállítóknak számolniuk, hanem a korábbi évekhez képest rosszabb minőséggel is, ugyanis a betakarított termés magméret tekintetében messze elmaradt a minőségi követelményektől. Emiatt a vetőmagok csak igen nagy tisztítási veszteséggel lettek volna feldolgozhatók, ami sok esetben ellehetetlenítette volna a termés vetőmagként történő értékesítését – állapították meg a közleményben.

Ezért a szakmaközi szervezet azzal a kéréssel fordult az Agrárminisztériumhoz, hogy a rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel adjanak felmentést a kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó áthullási rosta követelményei alól.

A javaslatot az agrártárca elfogadta. A július utolsó napjaiban életbe lépett rendeletmódosítás szerint így nem kell alkalmazni a rostaméret és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket a 2022-es évben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél.

Polgár Gábor elmondta, az engedmények nem jelentik, hogy a termelők gyengébb vagy rosszabb minőségű vetőmagot kapnak. Mivel a kisebb magvak is felhasználhatóvá válnak, így a rendelkezésre álló vetőmag nagyobb vetésterületre lesz elegendő.

Ugyanakkor a jogszabály-módosítás a vetőmag feldolgozóknak is több feladatot ad, mivel a vetőmagtételeket egyenként, alapos modellezés és más minőségi paraméterek betartása után lehet fémzárolni – tette hozzá.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a vitás kérdések elkerülése érdekeben azt tanácsolja a forgalmazóknak, hogy adjanak hiteles tájékoztatást a vevőknek a vetőmag tételek tisztaságvizsgálattal összefüggő minőségi eredményeiről.

MTI