május 20, 2024

Kinek való a mezőgazdasági munka? 3 szempont

precíziós mezőgazdaság

A folyamatosan bővülő szektorok közül érdemes kiemelni az agrár szektort, mivel a mezőgazdasági munkáknak nagy hagyománya van Magyarországon. A mezőgazdaságban egész évben akad munka, noha bizonyos feladatok inkább szezonális jellegűek (mint például a vetés, vagy az aratás). A gazdálkodók folyamatosan keresik a munkaerőt, ráadásul egy tudatos stratégiát követve, mert így szeretnék növelni a termelést.

Az állandó munkaerő kereslet miatt az agrár szektor kitűnő lehetőség azoknak, akik épp munkát keresnek, hiszen itt mindenki talál olyan feladatot, amit el tud végezni. Ehhez azonban meg kell felelni bizonyos feltételeknek. Megpróbáltuk összeszedni azokat a szempontokat, amelyek alapján eldöntheted, hogy neked való-e a mezőgazdasági munka.

1. Milyen képesítésre van szükség?

A mezőgazdaságban számos különböző munkalehetőség kínálkozik, a munkavállalók olyan feladatokat végezhetnek, mint az állatok gondozása, tenyésztése, növények termesztése és szaporítása, földművelés, traktorozás, gépek kezelése és karbantartása, vagy valamilyen segédmunka. A segédmunka nem követel meg semmilyen előképzettséget, ezeket a feladatokat általában betanítás után végeztetik a dolgozókkal.

Aki viszont szeretne komolyabb pozícióba kerülni, annak az aranykalászos gazda képzés nagyszerű ugródeszkát jelent. A képzés során a résztvevők olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek elengedhetetlenek a profi gazdálkodáshoz. Megtanulják a mezőgazdasági munkák alapjait, így többek között értenek a talajgondozáshoz, a vetéshez, az aratáshoz, és a gyomok elleni védelemhez. Ezenfelül képesek megfelelően ellátni az állatokat, és biztosítani számukra a megfelelő körülményeket.

De nem csak az állatokkal és növényekkel tanulnak meg bánni. A résztvevők képesek lesznek egy gazdaság önálló vezetésére, a megtermelt áruk értékesítésére, és a munkák elvégzéséhez szükséges gépek kezelésére és karbantartására. Mindezt pedig a tűz-, és munkavédelmi előírások betartása mellett.

A képzésen elméleti és gyakorlati órákon vesznek részt, amely hatalmas előnyt jelent az elhelyezkedés során. Az aranykalászos gazda képzés ma már online is elvégezhető, vagyis az ország bármely pontjáról lehet jelentkezni, hiszen az idő és a hely nem jelent akadályt. A képzésen való részvétel feltételei, hogy a jelentkező rendelkezzen alapfokú iskolai végzettséggel és egy egészségügyi alkalmassági igazolással.

Az aranykalászos gazda képzés abban is segít, ha valaki később önállóan szeretne gazdálkodni. Ehhez nem csak a szükséges tudással ruházza fel, de lehetővé teszi a szükséges termőföld megvásárlását is. Ma Magyarországon ugyanis csak az vehet 1 hektárnál nagyobb termőföldet, aki bejegyzett földműves. Ezt pedig az aranykalászos gazda képzéssel érhetjük el a legegyszerűbben.

2. Ilyen típusú munkavállalókat keresnek

A mezőgazdasági munkának tehát nem feltétele az előképzettség, de nem árt, ha rendelkezünk vele. Mindazonáltal, a gazdálkodó komolyan megválogatják, hogy kit alkalmaznak. Először is, fontos, hogy a jelentkező jó fizikai állapotban legyen, és ne legyenek egészségügyi problémái. A mezőgazdasági munka sok esetben megterhelő, főleg, ha nehéz tárgyakat kell emelgetni, vagy ha sokat kell hajlongani.

Elengedhetetlen, hogy a mezőgazdasági dolgozóknak nagy a felelősségtudata. Olyan környezetben tevékenykednek, ahol a legkisebb figyelmetlenség is súlyos károkat okozhat. Aki az agrár szektorban szeretne elhelyezkedni, legyen elkötelezett a minőségi munka iránt, hiszen itt a legmagasabb színvonalat várják el. A munkaadók szeretik az olyan jelentkezőket, aki képesek önállóan elvégezni a feladataikat, de erősek a csapatmunkában is, és képesek másokkal összhangban dolgozni.

További kritérium, hogy a munkavállaló gyorsan is el tudja végezni a rábízott feladatok, és legyen jó problémamegoldó képessége, hogy a váratlan szituációkban is helytálljanak. Nem utolsó adottság a jó kézügyesség sem, hiszen különféle szerszámokkal kell bánni, és gépeket kezelni.

A mezőgazdasági munka neked való, ha szereted a friss levegőt, a természetet, az állatokat és a növényeket. Neked való, ha szeretsz korán kelni, és kemény fizikai munkát végezni. Rendkívül fontos a rugalmasság is, hiszen vannak szezonális munkák is, amiket kora reggeltől késő estig végeznek. És bizony a hétvégi munka is szóba jöhet.

3. Milyen fizetésre lehet számítani?

A mezőgazdaságban keményen meg kell dolgozni a pénzért, ám a jó munka gyümölcse a jó fizetés. Egy átlagos munkanap általában 10-12 óra, vagyis a mezőgazdasági munkások 6 napos munkahetet dolgoznak. Ami a munkalehetőséget jelenti, az itthoni farmokon és tanyákon stabil foglalkoztatottságra lehet számítani, hiszen mindig van mit tenni.

A munkáért azonban nem csak fizetés jár. A legtöbb munkáltató ugyanis ingyenes lakhatást biztosít a munkásainak. Ez lehetővé teszi, hogy akkor is elvállaljunk egy munkát, ha az az ország másik végében van. Az étkezés terén is számíthatunk hasonlóra, vagyis bizonyos helyeken az ebéd is ingyenes.

Akármilyen munkát is vállalunk, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy megfelelő-e számunkra a bérezés. Talán senkit nem lep meg, hogy a betanított segédmunkáért kevesebbet fizetnek, mint azoknak, akik rendelkeznek valamilyen képzettséggel. Ezért, ha módunkban áll, nem árt elvégezni valamilyen tanfolyamot.