április 24, 2024

Fokozott hatósági fellépéssel is védik a magyar fogyasztókat és sertéstartókat

serteshús hentes húsbolt

MTI / EPA / Alex Plavevski

A külföldi termékek minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el azonnali hatállyal az Agrárminisztérium (AM), a fokozott hatósági fellépés védi a magyar fogyasztókat és sertéstartókat – közölte a tárca.


Az akció célja a magyar fogyasztók védelme és a nehéz helyzetbe került sertéságazat támogatása – jelentette be a közlemény szerint Nagy István agrárminiszter. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ellenőrzéssorozat hatékonyan kiegészíti az ágazatot segítő kormányzati intézkedéseket, mint például a 4 milliárd forintos rendkívüli támogatási konstrukció kidolgozása a sertéskoca tartók számára. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az uniós szintű válsághelyzet közepette több országból érkezik nagy mennyiségben, Spanyolországból a korábbiaknál jelentősen alacsonyabb áron sertéshús Magyarországra. Utóbbi gyakorlat egyaránt felvet minőségi kérdéseket, valamint a csalárd hamisítási gyakorlat lehetőségét. A hazai sertéságazat védelme érdekében az AM 2022. február közepétől többszintű ellenőrzés-sorozatot rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek bevonásával – hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter kiemelte, az akció egyik fő területe a sertéshústermékek országos ellenőrzése, fókuszálva a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomonkövethetőségre. A vizsgálat során a hatósági szakemberek ellenőrzik majd az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek “zászlóellenőrzését” is elvégzik – sorolta Nagy István. A tárcavezető emlékeztetett, utóbbi körben ugyanis már több mint két éve kötelező a származást szöveges, illetve a nagyobb üzletekben grafikus “zászlós” formában is feltüntetni, ezzel segítve a jó minőségű magyar árut előnyben részesítő vásárlók eligazodását – tették hozzá.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az ágazati információk alapján felmerült a “vizezett” húsok magyarországi behozatalának lehetősége is, ami – a fogyasztók megtévesztése mellett – további, akár 30 százalékos árcsökkenést is eredményezhet. Ennek kiszűrésére a Nébih haladéktalanul megkezdte az első magyarországi tárolási helyként bejegyzett nagykereskedések fokozott átvilágítását, mintavételekkel kombinált ellenőrzését. A Nébih laboratóriumaiban a termékeken víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzést, Salmonella és mikrobaszám vizsgálatot végeznek majd – tette hozzá Nagy István.

A tárcavezető hozzátette, a hatósági kiemelt ellenőrzéssorozat hatékonyan kiegészíti majd mindazokat az intézkedéseket, amelyeket az AM a sertéságazat megsegítésére eddig meghozott. Ezek közül a legjelentősebb, hogy 4 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskocatartók számára. Az agrártárca a továbbiakban is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a belföldi hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartókat megsegítse, egyúttal a fogyasztók érdekeit is védje és biztosítsa számukra a kiváló minőségű magyar sertéshús folyamatos elérhetőségét – emelte ki a miniszter a közlemény szerint.

MTI

Fotó: MTI / EPA / Alex Plavevski