február 27, 2024

Korszerű tejüzemmel bővült a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.

tejüzem-élelmiszer

MTI/Mészáros János

A Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a kormány 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. csaknem 5 milliárd forintos fejlesztését – mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kedden Szenttamáson, a társaság új tejüzemének átadásán.

A politikus kiemelte: a tejüzem hozzájárul a vállalat kapacitásainak bővüléséhez, és ahhoz, hogy egyre több magyar ember asztalára juthasson el a jó minőségű törökszentmiklósi tej.

Kitért arra, hogy a Nagyvállalati beruházás támogatási program a kormány egyik legeredményesebb beruházásösztönző intézkedése, amelynek keretében az elmúlt hat évben 240 támogatási szerződést kötöttek a növekedésre kész hazai vállalkozásokkal. A szerződések révén a cégek csaknem 206 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak, ennek eredményeként – a kivitelezés alatt álló beruházásokkal együtt – 506 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg Magyarországon – tette hozzá.

Rákossy Balázs különösen kedvezőnek nevezte, hogy a támogatott beruházásoknak köszönhetően 3860 új munkahely jön létre az országban. Ezek közé tartozik a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-nél létesített 15 új munkahely is – mondta. Megjegyezte, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a kormányzati munkahelyteremtő intézkedések eredményeként a foglalkoztatottak száma ma már a járvány kitörése előtti szintre emelkedett. A munkanélküliségi ráta a 2010. évi 13 százalékról 5,3 százalékra csökkent a megyében.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a magyar gazdaság 2021-ben az elmúlt 30 év legnagyobb növekedését érte el, éves szinten 7,1 százalékkal erősödött. Ez az adat Európában is elsőnek számít – hangsúlyozta, jelezve: ez annak köszönhető, hogy az előző évek jó gazdasági teljesítménye miatt rendelkezésre álltak a tartalékok, amelyek segítségével a kormány a megszorítások helyett azonnali segítséget nyújtott a gazdaság szereplőinek. A támogató gazdaságpolitikával, a beruházások ösztönzésével lehetőség nyílt arra, hogy “elsőként indítsuk újra a gazdaságot, és lépéselőnnyel jöjjünk ki a válságból” – mondta. A magyar gazdaság már érdemben, 3,4 százalékkal meghaladta a járvány kitörése előtti szintjét – közölte.

A gazdaság eredményeiből számos szektor, így az élelmiszeripar is kivette a részét: 2010-óta 46 százalékkal bővült az ágazat. Az élelmiszeripar mára meghaladta a válság előtti, 2020. januári értékét, 6,5 százalékkal – ismertette az államtitkár.

Rákossy Balázs elmondta, hogy az idén továbbra is erőteljes, 5,9 százalékos gazdasági növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várnak. Amennyiben a jelenlegi kormány kap felhatalmazást a választóktól, folytatódhat Magyarországon az eddigi gazdaságpolitika, az adócsökkentéseket, a beruházásokat és a családok támogatását illetően is – hangsúlyozta. Herczeg Zsolt, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselőjelöltje, Mezőtúr polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy minél több, a TM Zrt. beruházásához hasonló fejlesztésre van szükség. Ezáltal a munkahelyek teremtésén túl az önkormányzatok is többlet adóbevételhez jutnak, amelyekből további beruházásokat tudnak megvalósítani – közölte. Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa elmondta, hogy az új tejüzemben a teljesen robotizált rendszer lehetővé teszi, hogy a szomszédos, felújított szarvasmarha telepen élő tehenek által termelt tej egy csővezetéken keresztül kerüljön a tejüzembe. Ott automatizált gépek végzik a tej feldolgozását, így emberi kéz érintése nélkül kerül a kiváló minőségű magyar tej és tejtermék a végső felhasználóhoz. Az eseményen részt vett többek mellett Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatért felelős helyettes államtitkára, Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott és Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere (Otthonunk Szentmiklós Egyesület) is.

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a zöldmezős beruházással létesült komplex tejfeldolgozó üzem napi 30 ezer liter, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 ezer liter tejet kívánja feldolgozni – közölték. A cég sajátmárkás tejtermékekei a Szenttamási Tej nevet viselik.

MTI

Fotó: MTI/Mészáros János