június 17, 2024

Konténerház: Gyors, egyedi és környezetbarát megoldás

konténerház

Az állandó tartózkodásra kialakított konténerházak építése Magyarországon még nem olyan elterjedt, azonban egyre több követőre talál a pozitív példák nyomán. Előnye, hogy rendkívül gyors, környezetbarát, ugyanakkor modern és egyedi kialakításokat tesz lehetővé. Ma már egyre több hazai vállalkozás foglalkozik konténer házak tervezésével, átalakításával, értékesítésével, és helyszínre telepítésével.

A konténerházak rövid története

A konténerépítészet különösen népszerű Angliában, Amerikában, de a Skandináv országokban és Hollandiában is. Korábban a konténerházakat ideiglenes célból alkalmazták, például építkezéseken irodaként, melegedőként, vagy egyéb munkaállomásként, viszont a későbbiekben rájöttek, hogy rendkívül jól hasznosítható állandó célú otthonok kialakítására is. Népszerűsége köszönhető annak, hogy világszerte egyre többen keresik az alacsonyabb építési fenntartási költségeket nyújtó megoldásokat.

konténerház

Mi az a konténerház?

A konténerek anyaga korrózióálló acél, amely rendkívül nagy teherbírású alapanyag. A konténerek nem rendelkeznek ajtókkal és ablakokkal, ezek beszerelése, valamint a burkolat, a közmű bevezetés stb. a tulajdonos feladata. Jó tudni, hogy a telepítése és közműre csatlakoztatása engedélyköteles. Amennyiben olyan vállalkozót bízunk meg, aki kulcsrakész átadást vállal, azzal jelentős időt és utánajárást spórolhatunk meg, mivel általában ők intézik az engedélyeztetési eljárást és a telepítést. Maga a telepítés igen gyors, egy konténerekből álló házszerkezet felépítése alig pár hetet vesz igénybe. A konténerházak igen masszív felépítésűek, így megfelelő szilárd alapzat – betonlábazat megépítése szükséges.

Mit a különbség az irodakonténer és a hajózási konténer között

A konténerházak kapcsán gyakran találkozhatunk a két kifejezéssel. Az irodakonténerek már eleve szigetelt falakkal készülnek, így ebben az esetben nincs szükség utólagos szigetelésre. Az igényeknek leginkább megfelelő típust kell csak kiválasztani.

A hajózási konténerek acéllemez falakból állnak, és semmilyen hőszigeteléssel nem rendelkeznek. Az utólagos hőszigetelésük biztosítja a kényelmes és komfortos tartózkodást a hideg hónapokban. Míg a meleg éghajlati övben létesített konténerházak esetében nem kell foglalkozni a hőszigeteléssel, addig a hazai téli viszonyok miatt erről mindenképpen gondoskodni kell. Alapesetben a tengeri konténerek végén, a rövid oldalon találhatók a víz és légmentesen záródó ajtók. A konténerek bizonyos pontjain pedig egyedi méretű nyílászárók beépíthetők, de akár nagyméretű üvegfelületek is kialakíthatók.

konténerház

A szakértők véleménye alapján elmondható, hogy a kiválasztásnál vegyük figyelembe, hogy a hajózási konténerek engedélyeztetése jóval bonyolultabb, ezért inkább az Nemzeti Műszaki Értékelési dokumentummal (NMÉ) – köznyelvben ÉMI engedéllyel rendelkező irodakonténert vásároljunk.

Konténerház, mobilház ugyanazt jelenti?

A köznapi szóhasználatban a konténerház és a mobilház kifejezés gyakran keveredik egymással. Igaz, hogy azonos alappal rendelkeznek, de a kettő között vannak alapvető különbségek, amelyet érdemes tisztázni.

  • Mozgathatóság

A konténerház – főként, ha több konténer összeépítésével készül, akkor viszonylag nehezen szállítható. A mobilház elnevezés a mozgathatóságra, a mobilitásra utal, ezért fontos különbség, hogy igen gyakran kerekekkel van felszerelve.

  • Méret

A mobilházak mérete általában maximum 50 négyzetméter – Magyarországon nem is nagyon lehet ennél nagyobb méretű házat szállítani. Addig a konténerház méretét az határozza meg, hogy a tulajdonosa mekkora és milyen kialakítású házat szeretne.

  • Készültségi fok

A mobilházakat előre legyártják, és kulcsrakész állapotban szállítják ki a helyszínre, a belső terek a továbbiakban nem alakíthatók át, viszont gyakorlatilag rövid idő alatt be lehet költözni. A konténerházakat pedig gyakran több elemből állítják össze a helyszínen, amely több időt vesz igénybe. Ugyanakkor az összeállítás után a belső terek, az emeletek és a helyiségek szabadon variálhatók az elképzelések függvényében. Már Magyarországon is egyre több cég foglalkozik kész megoldások telepítésével. Ez azt jelenti, hogy az igényeink alapján kialakított – gépesítéssel, konyhával, fürdőszobával ellátott konténerházak kerülnek telepítésre.

A konténerház mérete

Manapság már nem csak a kereskedelemben feleslegessé vált konténereket lehet megvásárolni, kimondottan lakáscélú konténerelemeket is gyártanak. A konténerek meghatározott méretűek, amelyet általában lábban adnak meg. A hazai forgalomban kapható 10 vagy 20 lábas kivitel. Az utóbbi alapterülete kb. 15 négyzetméter, amely már elegendő önállóan egy kis hétvégi háznak. A konténerek hosszúsága jellemzően 7-13 m közötti, a belmagasságuk pedig 3-3,7 m között jellemző. Az épület kialakítása során a konténerek tovább bővíthetők akár oldalirányba, akár felfelé is, de nagyobb épülettömb is kialakítható több száz konténer összeépítésével.

konténerház

A konténerházak szigetelése

A hajózási konténerek 4 mm-es hegesztett corten acél vázból és falazatból állnak, és az alapanyag rossz hőszigetelő tulajdonsága miatt a konténereket utólagosan kell szigetelni, amely a költségeket is növeli.  A hagyományos építőiparnál alkalmazott módszerek alkalmasak a megfelelő szigetelésre: a külső burkolatát hungarocellel, és üveggyapottal bélelik, amelyet egy újabb vaslemez, vagy faborítás fed. A fa esztétikai szempontból is jó megoldás, hiszen ennek köszönhetően szinte felismerhetetlenné válik az acél konténer. Ugyanakkor népszerű a fém a különféle színekre festése is.

A konténerház előnyei

  • A konténerházak egyik vonzó tulajdonsága, hogy a hajózási ipar megmaradt termékét hasznosítja újra egy otthon, vagy különböző létesítmény céljára.
  • Ellenáll a különféle természeti elemeknek, például viharnak, felhőszakadásnak vagy akár földrengésnek.
  • Környezetbarát technológia, mivel minden eleme a későbbiekben újrahasznosítható. Ugyanakkor előállítása során nem termel veszélyes, vagy nehezen feldolgozható hulladékot sem.
  • A létrehozott épület a további igényeknek megfelelően később könnyen bővíthető.

konténerház

A konténerház hátrányai

  • A hazai éghajlati viszonyainknál a négyévszakos használathoz a konténerházakat külön hőszigeteléssel kell ellátni, és célszerű klímát beszerelni, mivel a nyári évszakokban rendkívül gyorsan átmelegszik.
  • A mozgathatóságából adódóan a konténerház nem minősül ingatlannak. A jogszabályok alapján nem kérhető rá földhivatali bejegyzés, ezért nem valószínű, hogy CSOK-hitelt, vagy ingatlanfedezetű hitelt kérhetünk rá.
  • A hajózási konténerek esetében igen nehézkes az engedélyeztetés amennyiben életvitelszerű tartózkodásra kívánjuk kialakítani.