február 27, 2024

Mit tehetünk szezon végén az elhasznált medencevízzel?

luxusvilla uj

Lassan véget ér a nyári medence szezon, a hűvösebb idő kapcsán sokan érzik szükségességét a kültéri medence felkészítését a téliesítésre. Jó tudni, hogy az elhasznált vízzel mit lehet kezdeni, hasznosítható-e a kertben illetve szikkasztóba kell-e engedni. Akiknek fontos a környezettudatosság és a spórolás, jó hír, hogy a „szürke”víz jól felhasználható számos célra.

luxus ingatlan uj

Egy saját medence a kertben egész nyáron különösen a hosszú kánikula idején kellemes felfrissülést nyújt, és a tartalmas időtöltés és egészségmegőrzés eszköze. A jó fürdővíz átlátszó, és csillogóan tiszta, ugyanakkor semmilyen bántalmat (bőrgyulladást, szem kipirosodást stb.) nem okoz. Szűrni és fertőtleníteni kell, valamint a tisztításakor a különféle fizikai, és bakteriális szennyeződésektől mentesíteni kell. A különböző berendezések segítségével a fizikai szennyeződések (hajszálak, bogarak) fennakadnak, a bakteriális szennyeződések a vegyszerek hatására elpusztulnak. Azonban örök probléma a hirtelen nagy mennyiségű 10 köbméternyi, nagyobb térfogatú medencék esetében-25 köbméter víz elvezetése. Kérdés, hogy lehet-e biztonságosan felhasználni a kertben és a ház körül.

Tippek a medence víz felhasználására

A medencék és a manapság igen népszerű jakuzzik „szürke”vize – spórolási és környezettudatossági szempontokat figyelembe véve újrahasznosítható.

jacuzzi

Gyep, virágok és fák locsolására

A klóros víz –konyhakerti növények valamint gyógy- és fűszernövények kivételével felhasználható öntözésre, ezek esetében inkább esővíz használata javasolt. Az élőalgás tápoldatok használata a talajra és a környezetre gyakorolt kedvező hatása, a terméshozam növelése miatt egyre gyakoribb. Az algás víz locsolásra kiválóan alkalmas a kertben és a veteményesben. A gyógyfürdő jelleggel használt medence vize a különféle ásványi sók miatt kedvező hatással bír a növények szempontjából.

Tisztításra, lemosásra

A leengedett víz remekül felhasználható autó lemosására, szemetes edény kimosására, valamint a kert téliesítése előtt a kerti bútorok lemosására is.