május 24, 2024

Pergola, gazebo, kerti pavilon: melyik micsoda és hova telepíthető?

pergola

Nyáron szeretünk a szabad levegőn időzni, ugyanakkor a hőségben megfelelő védelemre és árnyékra van szükség. A kerti pavilon sokak számára ismert fogalom, de például a gazebo, vagy a pergola szavak hallatán már jóval nagyobb a bizonytalanság. Összegyűjtöttük a kifejezésekkel és az alapanyagokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

pergola

Pergola

A pergola fő jellemezője, hogy a lakótér és a kert között létesít közvetlen kapcsolatot általában a nappali és a kerthelyiséget köti össze. A rácsos tetejű építmény lehet tömör fa, de akár fémvázas építmény is, amely a téli fagyoknak is kiválóan ellenáll. A rácsos szerkezete alkalmassá teszi növények futtatására is, így egyedi természettel összhangban álló környezet alakítható ki. Építhető ház mellé, a kertbe is, a fényvédelem mellett akár fedőlemezzel az eső ellen is védelmet nyújt. Azonban nem csak átlagos árnyékolóként érdemes a pergolára gondolni, hiszen egyre több modern megjelenésű összetett szerkezettel is találkozhatunk, amelyek az otthonok megjelenését is magasabb szintre emelik: a pergolák felszerelhetők különböző kiegészítőkkel, luxuskategóriás megoldásokkal- bioklimatikus pergola, amely összességében biztosítja, hogy ne csak nyáron nyújtsa a természetes pihenés élményét, hanem a különböző hőmérsékletű évszakokban egyaránt. A szélfogó oldalfalak, és a mozgatható üvegfelületek vagy a betekintés elleni árnyékolókkal luxus kialakítású akár télikertté is alakítható.

 

Pavilon

A pavilon egy igen praktikus különálló árnyékoló egység, amely általában nyitott oldalakkal rendelkezik. Különféle anyagból és méretben készíthető, kialakítása kevesebb beruházást igényel, könnyen felállítható akár a kert távolabbi részén is. A kerti medencés otthonokban, vagy akár gyermekjátszótér mellé is praktikusan telepíthető. Számos fajtája kapható, fémvázas variációk, és fából készült pavilonok egyaránt, amely az árát is egyértelműen befolyásolja.

pavilon

Gazebo

A gazebo egy zárt egység, amelynek előnye, hogy egész év során nagyon jól kihasználható. Lehet négyzet alapú, de akár hatszög, nyolcszög alapúra is építeni, a lényege, hogy különálló építmény, amely szilárd tetőzettel, valamint teljes, vagy részleges fallal rendelkezik. Habár kivitelezése nem megy ripsz-ropsz, építéséhez pontos tervezés és mérések szükségesek, emellett nem olcsó, de az ingatlan értékét is növeli.