április 18, 2024

Balkonon is termeszthető saláták

tépősaláták

A hazai vásárlók körében is egyre keresettebbek a különböző friss saláták. A fejes saláta még mindig a legnépszerűbb, azonban a tépősalátákból és jégsalátákból is egyre többet vásárolunk. Jó hír, hogy egyes típusok vegyszermentesen akár a saját balkonunkon is termeszthetők.

saláta

A boltok polcain egyre több friss saláta, és zacskós saláta keverék kapható, a közismert fejes saláta mellett nő az érdeklődés a különféle tépősaláták iránt. Semmi akadálya, hogy otthonunkban saját salátát neveljünk, ráadásul a változatos színű és levelű zöldek nagyon mutatósak. Habár a saláta magok elvetésének ideje a tavasz, vannak olyan fajták, amelyeket jóval később is termeszthetünk.

Tépősaláták

tépősaláta

A tépősaláták vetésére már a 12-16 Celsius fok is megfelelő, de a magok az ablak párkányára helyezve is fény hatására kicsíráznak. A palántákat pedig a balkonra, teraszra is kihelyezhetjük. Olyan helyet válasszunk, ahol napfény éri, mivel nem kedvelik az árnyékos és félárnyékos helyeket. A palántákat nevelhetjük ládában, cserépben is, viszont ami nagyon lényeges, az a megfelelő öntözés: magvetést követően óvatosan permetező öntözést végezzünk, nehogy kimossa a földből a vízsugár. A tépősaláták nem viselik el a túlöntözést, és ha a talaj mindig nedves, akkor könnyen beindulhat a rothadása. Az első leveleket 4-6 hét múlva lehet először szüretelni, amelyet további pár hétig hoz. Érdemes a megvásárolt salátamagos zacskót jól megőrizni, mivel egyes fajták júniusig- Winter Wonderland, Május királya-, de például a kerti porcsin, és a galambbegy nyár végén, szeptember elején is vethető.

Rukkola

ruccola

A rukkola (borsmustár) az olasz konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye, levelei önmagukban is finomak, de salátakeverékben is remekül érvényesül a jellegzetes és egyben domináns íze. A levelén kívül a virágja is fogyasztható, ugyanakkor díszítésre is alkalmas. Rukkola vetéssel érdemes kísérletezni az erkéllyel, napos konyhaablakkal rendelkezőknek is, hiszen jól tartható cserépben, és balkonládában is. A magját április végétől vethetjük el, a napos helyet kedveli, de az enyhe félárnyékot is elviseli. Nem bonyolult a nevelése, arra kell figyelni, hogy a földje ne száradjon ki. A friss rukkola levelek folyamatosan szüretelhetők 3-4 múlva, a nyár folyamán bármikor nevelhető utánpótlás. Hűtőben a friss levelek csak pár napig tarthatók, ezért érdemes egyszerre csak a felhasznált mennyiséget leszedni.