május 24, 2024

Házépítés vagy generálkivitelezés – ezt válaszd!

házépítés

Ma már egyre többet hallani, hogy valaki generálkivitelezés által építteti meg új házát, azonban még a mai napig sokan nem tudják, miben is különbözik ez a fajta szolgáltatás a hagyományos házépítéstől. Cikkünkben most ezt a két fogalmat igyekszünk tisztázni, illetve tanácsot adni, hogy melyikre mikor van szükséged. Tarts velünk!

Hagyományos házépítés

Hagyományos házépítés esetén a legtöbbször mi tervezzük vagy terveztetjük meg új otthonunkat, illetve mi állunk neki az épületet felépítő szakemberek megkeresésének, illetve az ajánlatkéréseknek. Ekkor nagy szabadságot kapunk a szervezés terén, hiszen úgy ütemezzük a ház épülését, ahogy nekünk megfelelő, azonban ez rengeteg stresszel és plusz költséggel is járhat.

Házépítés esetén ugyanis nem véletlenül mondják, hogy a stressz és folyamatos bizonytalanság mindennapjaid szerves részét képezik, hiszen a megfelelő szakember megtalálása, az ajánlatkérés és a bizonytalan határidők, illetve plusz költségek folyamatos idegeskedéssel járnak együtt.

Generálkivitelezés – ezt jelenti?

A generálkivitelezés célja, hogy levegye mindezt a terhet a válladról, így egészen a tervezéstől a kulcs átadásáig minden folyamatot menedzsel helyetted a megbízott csapat. Így a házépítés folyamán neked nincs más dolgod, mint elmondani elképzeléseidet, illetve néha ellenőrizni a munka haladását, hiszen a tapasztalt szakemberekből álló csapat minden feladatot elvégez helyetted.

Generálkivitelezés esetén amiatt sem kell aggódnod, hogy mire kész lesz új otthonod, mennyi pénzt kell majd fizetni az építkezésért, illetve milyen hitelt kell felvenni ahhoz, hogy fedezni tudd a munkálatokat. Ekkor ugyanis már az első perctől kezdve tisztában vagy a költségekkel, így előre tudsz tervezni azokkal.

Ezentúl a generálkivitelezés vitatatlanul nagy előnye, hogy pontos időpontot kapsz, ameddig elkészül új házad. Nincs csúszás és felesleges időhúzás, így előre meg tudod mondani a költözés napját is, amelyet szintén fontos, hogy legalább egy hónappal előre meg tudj szervezni.

Házépítés vagy generálkivitelezés?

Általánosan azért szoktak az emberek a hagyományos házépítés mellett dönteni, mert szeretnék megspórolni a generálkivitelezés során felszámított felárat. Ekkor azonban olyan stresszes időszakot okoznak maguknak és egész családjuknak, hogy szinte tönkremennek, mire felépül új otthonuk. Épp ezért úgy gondoljuk, csekély ár mindaz, amennyivel többe kerül a generálkivitelezés, hiszen megkímél minket egy rendkívül munkás és bizonytalan időszaktól, valamint a tapasztalatlan szakemberektől.

A hagyományos házépítés és a generálkivitelezés közötti különbség tehát az, hogy míg a házépítés során magunk menedzseljük a teljes folyamatot, addig generálkivitelezés esetén egy tapasztalt szakemberekből álló gárda segít minket ebben. Azonban úgy gondoljuk, rossz választás nincs, csak stresszesebb!