július 21, 2024

Kutyabarát kert kialakítása

kutyabarat kert2

A kutyás kerttulajdonosoknak a saját szempontjaik mellett az állat komfortérzetét és igényeit is szem előtt kell tartani, mivel, ha nincs megfelelő élettér, az előbb-utóbb károkozásban fog megnyilvánulni. Fontos, hogy olyan részt illetve sarkot alakítsunk ki, ahol jól érzi magát – ráadásul a tűző naptól is védve legyen.

Tippek kutyabarát kert kialakításához

A jó időben nem csak az emberek, de a házi kedvencek is szívesen tartózkodnak a kertben. Fontos, hogy a kinti terület az állat számára is biztonságos és élvezhető legyen. Vannak olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten hajlamosak arra, hogy ássanak és kaparjanak, de a kutya nagydolog és az ösztönös jelölés is megkeseríti a gyeptulajdonosok életét.

Megfelelő hely

A legtöbb állat a gazda közelében érzi jól magát, szeretik belátni a teret, így tartósan nem maradnak meg a kert távolabbi eldugott sarkában sem. Ezért fontos, hogy olyan részt alakítsunk ki számára, ahol nem unatkozik, és jól érzi magát.

Kutyaösvény

A kert belső területeinek kialakításakor célszerű feltérképezni a házikedvenc útvonalát, így erre a helyre semmi kép ne telepítsük se a díszágyást, se a veteményest. Azzal is kalkuláljunk, hogy ezen ösvényen az állat kijárja a füvet, a kikopott területet akár zúzott kővel, vagy járólappal fedjük le. Jó megoldás lehet, ha eleve olyan fűmagkeveréket választunk, amely taposás álló és sportjellegű tulajdonságokkal rendelkezik.

kutyabarát kert

Megfelelő növényt megfelelő helyre

A kutyatulajdonosoknak, főként a kölyökkutyák esetében a kert növényeinek kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy némelyik növény minden része mérgező, még a közkedvelt fajták (például a leander, a rododendron) is szép számmal. Az elfogyasztásuk gyakran okoz hányást, hasmenést, de súlyos esetben görcsös rohamot is kiválthat.

Unatkozó, kíváncsi ebek ellen hasznos lehet a cserépben, virágládában nevelés, vagy a manapság igen népszerű magaságyás telepítése. Alacsony kerítéssel, vagy ágyásszegéllyel védhetjük meg díszágyásokat és az alacsony konyhakerti növényeket az illetéktelen behatolóktól.

Kutyatoalett

A kutyatoalettre való szoktatással ránevelhető a nagydolog végzésére, amelyet a kert eldugottabb részére is telepíthetünk: egy alacsony peremmel körülvett 1-2 négyzetméteres területet célszerű kialakítani, amelyet homokkal, vagy porhanyós földdel fedjünk le. A másik probléma a gyepet kiégető vizelés. A nőstény kutya vizelete könnyen semlegesíthető, egy gyors felöntéssel vagy gyors öntözéssel.