június 24, 2024

Még július 19-éig pályázható a méh állatjóléti támogatás

méh pipacs

Méhek szállnak egy virágzó pipacsra (Fotó: MTI/ Komka Péter)

Még július 19-éig pályázható a méh állatjóléti támogatás – közölte az Agrárminisztérium (AM).

A közlemény szerint eddig csaknem 2900 méhész élt azzal az Agrárminisztérium által kiírt pályázati lehetőséggel, amely segíteni kívánja a méhészeti ágazat hatékonyságának növelését, az állatjóléti feltételek javítását, és ezen keresztül a méhegészségügyi problémák megelőzését. A támogatási kérelmeket a méhészek még 2022. július 19-ig nyújthatják be.

Az Agrárminisztérium 2022. június 3-án, 10 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a VP3-14.1.2-22 kódszámú „Méh állatjóléti támogatás” megnevezésű pályázati felhívását. Ezzel a szaktárca a nyilvántartásban szereplő méhészek számára biztosít vissza nem térítendő támogatást – írták.

A felhívás keretében támogatott tevékenység – a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség – betartása esetén 15 euró/méhcsalád/év vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek az igénylők. Fontos feltétel, hogy a pályázó méhész a kérelem beadását megelőzően legalább 3 éve a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendeletben bejelentett és nyilvántartott méhtenyészettel rendelkezzen.

A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon megismerhetők – áll a közleményben.

MTI

Fotó: MTI/ Komka Péter