április 24, 2024

Meghaladták a 260 milliárd forintot az agrár- és vidékfejlesztési támogatások március végéig

aratás-árpa

MTI/OLÁH TIBOR

Március végéig az idei agrár- és vidékfejlesztési támogatások elérték a 260,4 milliárd forintot – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

A kifizetésekből 55,6 milliárd forintot a költségvetés, a fennmaradó részt uniós források fedezték. A teljes összegen belül 134,3 milliárd forinttal a termelőknek nyújtott közvetlen támogatásoké volt a legnagyobb arány, akárcsak a korábbi években. A Vidékfejlesztési Program kifizetései meghaladták a 92 milliárd forintot. Az ágazatok szerinti megoszlásban a szántóföldi növénytermesztés vezet, több mint 40 százalékkal részesedtek a kifizetésekből, míg az állattenyésztők kevesebb, mint 20 százalékot, a kertészetek pedig alig több, mint 4 százalékot kaptak.

A mezőgazdaság hitelállománya a tavalyi azonos időszakhoz képest 9,7 százalékkal emelkedve megközelítette a 900 milliárd forintot. A kedvezményes hitelek aránya tovább nőtt, a piaci hitelek részesedése 13,4 százalékra csökkent március végéig. Az egyéni gazdaságok hitelállománya mérsékelt, 3,3 százalékos bővüléssel elérte a 376,5 milliárd forintot, a beruházási hitelek nőttek a legjobban, a hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. A társas agrárvállalkozások hitelállománya 14,8 százalékkal 523,2 milliárd forintra emelkedett, a beruházási hitelek állománygyarapodása ebben a körben is jelentős, üteme és értéke egyaránt meghaladta a hosszú lejáratú forgóeszköz-hitelekét. A hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztés részesedett.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások idei keretösszege a 2021-esnél 6,6 százalékkal nagyobb, meghaladja a 800 milliárd forintot.

MTI

Címlapkép: MTI/OLÁH TIBOR