július 14, 2024

Mik azok a jótékony célú szerencsejátékok és hogyan változtathatják meg a mezőgazdaságot a jövőben?

lotto3

A jótékony célú szerencsejátékok világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ennek oka, hogy ezek a különleges játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem jelentős pénzösszegek összegyűjtésére is alkalmasak. De egész pontosan mit is értünk a jótékonysági szerencsejáték fogalma alatt? Cikkünkben eláruljuk, és azt is megvizsgáljuk, hogy ezek a szerencsejátékok milyen hatással lehetnek a mezőgazdaság jövőjére.

Mik azok a jótékony célú szerencsejátékok?

A jótékony célú vagy jótékonysági szerencsejátékok fogalma alatt olyan játékokat értünk, amelynek bevételeit valamilyen karitatív célra fordítják a szervezők. Így a játékosok nem saját nyereményeik növelése érdekében játszanak, hanem egy nemes cél támogatásáért. Ezeknek a játékoknak közös jellemzője, hogy többnyire egy különleges esemény pl. jótékonysági est vagy kaszinóest részeként kerülnek lebonyolításra. Íme néhány játéktípus, amelyet előszeretettel használnak adománygyűjtésre:

  • bingó játékok
  • tombolák
  • lottószelvények
  • kaparós sorsjegyek
  • póker.

Azonban a jótékonysági szerencsejátékoknak más előfordulási módja is létezik. Van, hogy egy létező online kaszinó operátor vagy játékfejlesztő cég ajánlja fel a bevételei egy részét vagy akár egészét jótékony célokra. A legjobb átverés-mentes szerencsejáték-oldalak Magyarországon például gyakran állnak ki egy jó ügy mellett. Látogass el a www.csalás.com-ra további információért ezekről az oldalakról.

Jótékony célú szerencsejátékok szervezése

A karitatív célú szerencsejátékok szervezése a legtöbb országban engedélyköteles tevékenységnek számít. A szigorú szabályozás célja, hogy a bevételek felhasználása átlátható és megfelelő legyen. Így  megakadályozhatók a visszaélések, és abban is biztosak lehetünk, hogy az összegyűjtött pénzösszeget valóban a megjelölt célra fordítják a szervezők. Az adománygyűjtés lehet egyszeri alkalom, de rendszeresen megrendezésre kerülő események részeként is találkozhatunk jótékony célú szerencsejátékokkal.

Támogatott területek

A szervezők az ilyen típusú szerencsejátékok bevételeivel számos területet támogatnak. Az alábbiakban bemutatunk párat a főbb területek közül:

  • Környezetvédelem: Ide tartozik a különböző természetvédelmi és fenntarthatósági projektek támogatása, valamint a környezetvédelmi oktatási programok finanszírozása.
  • Katasztrófaelhárítás: Adománygyűjtés a természeti katasztrófák károsultjainak megsegítésére és különböző nemzetközi és hazai segélyprogramok lefolytatására.
  • Egészségügy: Itt találkozhatunk kórházak támogatására vagy betegek és azok családtagjainak megsegítésére irányuló eseményekkel.
  • Oktatás: Az oktatás terén gyakran előfordulnak az anyagilag rászoruló diákok támogatására irányuló ösztöndíjak.
  • Mezőgazdaság: A mezőgazdaság szintén egy olyan terület, amely jelentős előnyöket élvezhet a bevételekből. A továbbiakban részleteiben is megvizsgáljuk, hogy ez milyen módokon valósulhat meg.

A jótékony célú szerencsejátékok szerepe a mezőgazdasági terület támogatásában

agrar

A mezőgazdaságban dolgozó egyéneknek gyakran kell megküzdeniük pénzügyi nehézségekkel, különösen az olyan időszakokban, amikor az időjárás nem igazán kedvez a termelőknek. A szerencsejátékokból származó bevételek épp ezért komoly segítséget jelenthetnek a gazdáknak.

A fenntarthatóság elősegítése a mezőgazdaságban

Az anyagi támogatás révén megvalósulhat a különféle fenntarthatósági projektek finanszírozása, amelyek hozzájárulhatnak a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok minél szélesebb körben történő elterjedéséhez. Erre példa az olyan kezdeményezések támogatása, melyek az ökológiai gazdálkodás módszereinek átvételét, a vízhasználat hatékonyságának növelését vagy a talaj minőségének javítását tűzik ki célul.

Fejlesztések finanszírozása

A mezőgazdaságban a jótékony célú szerencsejátékokból származó bevételek felhasználhatók a fejlesztések költségeinek fedezésére is. Az innovatív technológiák, így például az intelligens öntözőrendszerek telepítése és a különféle precíziós gazdálkodási technológiák átvétele a termelékenység növelésén túl a környezeti terhelés csökkentését is elősegíthetik.

Oktatás és képzés

A szerencsejátékokkal összegyűjtött pénzösszegek által lehetőség nyílik a mezőgazdaságban dolgozók oktatására és továbbképzésére. A különféle képzési programok részeként a gazdák olyan új gazdálkodási technikákat és módszereket sajátíthatnak el, amelyekkel hatékonyabbá tehetik a termelést. De ezenkívül ezen programok által betekintést nyerhetnek a mezőgazdasági piac működésébe is, ami hozzájárulhat a megalapozottabb jövőbeli üzleti döntések meghozatalához.

Nemzetközi példák jótékony célú szerencsejátékokra

Most, hogy már tudjuk mik azok a jótékony célú szerencsejátékok és milyen területek támogatására használják őket a leggyakrabban, lássunk pár nemzetközi példát ilyen típusú szerencsejátékokra.

Az Egyesült Királyság nemzeti lottója

Az Egyesült Királyságban a nemzeti lottó bevételeinek egy részét karitatív célokra ajánlják fel. A támogatott projektek között találhatunk jó pár környezetvédelmi és mezőgazdasági projektet is. Például, a “Together for Our Planet”, azaz az “Együtt a Bolygónkért” program részeként a nemzeti lottó bevételeiből több, mint 4 millió fontot fordítottak a klímaváltozás elleni fellépésre. Ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen más projekteket finanszíroztak a brit nemzeti lottó bevételeiből, keresd fel a www.tnlcommunityfund.org.uk oldalt, a Nemzeti Lottó Közösségi Alapjának hivatalos honlapját.

A Greenfingers jótékonysági lottója

A következő példát szintén az Egyesült Királyságból hoztunk. A Greenfingers Charity Lottery, azaz a Greenfingers jótékonysági szervezet által megrendezésre kerülő lottójáték egy jótékony célú szerencsejáték, melynek bevételeit beteg gyermekek és azok családjának támogatására költik. A Greenfingers célja, hogy ezen családok számára olyan kültéri területeket alakítsanak ki, amelyek lehetőséget teremtenek a hospice keretén belüli kikapcsolódásra és pihenésre.

A The Brook jótékonysági kaszinó

A The Brook az Egyesült Államok legnagyobb jótékonysági kaszinója. A The Brook jótékonykodás iránti elkötelezettségét semmi sem mutatja jobban, minthogy a kaszinó a bevételeinek 35%-át különböző New Hampshire-i jótékonysági szervezeteknek ajánlja fel. A támogatott szervezetek között találunk hajléktalanokat, szexuális erőszak áldozatait, beteg gyermekeket és idős embereket segítő szervezeteket is. 2019 óta több, mint 16 millió dollárt sikerült a kaszinónak összegyűjtenie ezen szervezetek számára.

Jótékonysági pókerbajnokságok

A világ számos országában rendeznek karitatív céllal pókerbajnokságokat. Ezeken a bajnokságokon a bevételeket jótékonysági szervezetek között osztják szét. Mivel a játékban gyakran vesznek részt hírességek is, a szervezők általában elég sok pénzt össze tudnak gyűjteni egy-egy ilyen bajnokság alkalmával.

A fenti példák jól szemléltetik, hogy a jótékony célú szerencsejátékok milyen széles körben alkalmazhatók. Ezekben a játékokban rengeteg lehetőség rejtőzik, amit a mezőgazdasági szereplőknek is érdemes kihasználniuk a jövőben. Segítségükkel könnyebben előteremthetők többek között a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok elterjesztéséhez, a fejlesztések megvalósításához és a gazdák képzéséhez szükséges források.