május 20, 2024

Milyen élet vár ránk az egyszer használatos műanyagok nélkül és mi lesz a PET palackokkal?

pet palack min

Összhangban az európai uniós szabályozással a magyar fogyasztóknak is hamarosan búcsút kell mondani az egyszer használatos műanyag termékektől. A közelmúltban végzett felmérés szerint ez a lakosság jelentős részének nem jelent majd problémát, mivel a környezettudatos szemlélet egyre jobban elterjedt, és elfogadott. Hogy szükséges-e a szigorú szabályozás az is igazolja, hogy júniusban csak a Tisza-tónál több tonna PET palackot gyűjtöttek össze.

A közelmúltban végzett felmérés szerint a megkérdezett hazai fogyasztók jóval több mint a fele (70 %-uk) környezettudatosnak vallotta magát, amely a napi vásárlás során is megnyilvánul: keresik az újrahasznosítható termékeket, és figyelemmel kísérik, hogy biológiailag lebomló anyagot tartalmaz-e az adott termék. Már most is közel 90 százalék! visz magával szatyrot bevásárláshoz. Főként az 55 év felettiekre igaz, 45 év alattiaknál még van hová fejlődni.

Már megjelent a kormányrendelet, amelyet a gyártóknak kell bizonyos termékek esetében alkalmazni. Jelentős mértékben hozzájárul a hulladék csökkenéshez, és ezen rendelkezést a lakosság főként az egészségügyi termékek, és az italos poharak, dohánytermékek esetében fogja érzékelni.

petp2 min

Mi várható a műanyag palackokkal?

Sokakban felmerülhet, hogy a szigorú rendelkezés érinti-e már most a műanyag (PET) palackokat. A közelmúltban számos médiumon volt látható a II. Tisza-tavi PET kupa, amely sajnos nem dicsőséges sporteseményről szól! A résztvevők 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tiszafüred- Kisköre közötti szakaszon.

A jogszabály csak 2022-től ró kötelezettséget a gyártóra:2022. 01.15-ig kötelező nyilvántartásba venni, és január elsejétől nemcsak a nyilvántartás vezetés, de adatszolgáltatási kötelezettséget is előír a jogszabály. Továbbá 2025-től folyamatosan emelkedő mértékben elkülönítve kell gyűjteni a PET palackokat.

A forgalomba hozott PET palackok negyede 2025-től újrafeldolgozott műanyagból készülnek, de 2030-tól ez arány már a palackok egyharmadát fogja kitenni.