június 17, 2024

Mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente Magyarországon

pezsgő pezsgőgyártás

fotó: NAK / Lévai Zsolt

Magyarországon mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente, aminek jellemzően 75-80 százaléka a magyar piacon kel el, exportra mintegy 35 ezer hektolitert szállítanak éves szinten a gyártók – közölte piaci körképe alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hozzátették, hogy a legfontosabb célországok: Kanada, Észtország, Románia, Svédország és Lettország.

A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira.

Kiemelték, hogy a pezsgőpiac – a borral ellentétben – az elmúlt években is folyamatosan nőtt. Az elmúlt húsz évben 87 százalékkal emelkedett a világ pezsgőtermelése, és az utóbbi években szignifikánsan nőtt a piaci részesedése a teljes bortermelést figyelembe véve. A legtöbb pezsgőt – éves szinten mintegy 16 millió hektolitert – Európában állítják elő, az élen Olaszország áll, mellette Franciaország, Spanyolország és Németország szintén pezsgőnagyhatalomnak számít.

pezsgő pezsgőgyártás
fotó: NAK / Lévai Zsolt

Az előírások szerint pezsgőnek nevezhető minden olyan termék, amely friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból készül első vagy második alkoholos erjesztéssel és kizárólag az erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz, zárt tárolóedényben tárolva 20 fokon legalább 3 bar túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt, és összes alkoholtartalma legalább 8,5 térfogatszázalék. A fogyasztók által szintén közkedvelt habzóbor ezzel szemben szén-dioxid hozzáadásával készül, földrajzi jelzés nélküli borból.

A pezsgő a világ minden táján az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként. Az italkülönlegesség iránt december utolsó két hetében ugrik meg jelentősen a kereslet, az év végi fogyasztás pedig sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el – olvasható a kamara közleményében.

MTI