![Mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente Magyarországon 1 pezsgő pezsgőgyártás](https://www.agrarkapu.hu/wp-content/uploads/2023/12/pezsgo-1024x683.jpg)
fotó: NAK / Lévai Zsolt
Magyarországon mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente, aminek jellemzően 75-80 százaléka a magyar piacon kel el, exportra mintegy 35 ezer hektolitert szállítanak éves szinten a gyártók – közölte piaci körképe alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Hozzátették, hogy a legfontosabb célországok: Kanada, Észtország, Románia, Svédország és Lettország.
A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira.
Kiemelték, hogy a pezsgőpiac – a borral ellentétben – az elmúlt években is folyamatosan nőtt. Az elmúlt húsz évben 87 százalékkal emelkedett a világ pezsgőtermelése, és az utóbbi években szignifikánsan nőtt a piaci részesedése a teljes bortermelést figyelembe véve. A legtöbb pezsgőt – éves szinten mintegy 16 millió hektolitert – Európában állítják elő, az élen Olaszország áll, mellette Franciaország, Spanyolország és Németország szintén pezsgőnagyhatalomnak számít.
![Mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente Magyarországon 2 pezsgő pezsgőgyártás](https://www.agrarkapu.hu/wp-content/uploads/2023/12/pezsgo-pezsgogyartas-1024x683.jpg)
Az előírások szerint pezsgőnek nevezhető minden olyan termék, amely friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból készül első vagy második alkoholos erjesztéssel és kizárólag az erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz, zárt tárolóedényben tárolva 20 fokon legalább 3 bar túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt, és összes alkoholtartalma legalább 8,5 térfogatszázalék. A fogyasztók által szintén közkedvelt habzóbor ezzel szemben szén-dioxid hozzáadásával készül, földrajzi jelzés nélküli borból.
A pezsgő a világ minden táján az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként. Az italkülönlegesség iránt december utolsó két hetében ugrik meg jelentősen a kereslet, az év végi fogyasztás pedig sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el – olvasható a kamara közleményében.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
A 43. Országos Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése
A világ 50 legjobb bora között a Gizella Pince 2019-es tokaji aszúja
Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját
Tíz év alatt 100 millió palack magyar bort értékesített külföldön a Lidl Magyarország
A Gedeon Birtok rozéja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
Bárdos Sarolta tokaji borász lett a Borászok Borásza
Jó hír a borászoknak: A háziasítás nyomait találták meg az élesztőgombákban
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
Áprilisban indul a digitális tápérték-jelölési rendszer a borászati termékekre