június 24, 2024

Nyúlné Pühra Beáta az Év Bortermelője

Nyúlné Pühra Beáta év bortermelője borász

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2021 díjával kitüntetett Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza, az akadémia budapesti eredményhirdetésén 2021. december 2-án.FORRÁS: MTI/MÓNUS MÁRTON

Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza nyerte el a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben díjat.

A jelöltek kiválasztása idén is többlépcsős folyamatban zajlott: az MBA több száz szakmabelit kért fel arra, hogy küldjék el javaslataikat, közülük 250 szakíró, étteremtulajdonos, újságíró és egyéb szakember jelölt három-három borászt a díjra – idézte fel a csütörtöki budapesti díjátadón a borakadémia főtitkára.

Keményné Koncz Ildikó elmondása szerint a legtöbb jelölést kapott öt borász – Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza (Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék) – közül az MBA 125 tagjának szavazataival választották ki az idei díjazottat.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke hangsúlyozta, hogy az immár 31. alkalommal odaítélt Év Bortermelője díj rangját az eddigi díjazottak munkássága adja, így lehet ez az elismerés a borászok „Kossuth-díja”.

Nyúlné Pühra Beáta a 188 hektáron gazdálkodó Nyakas Pincészetet bemutatva elmondta, hogy egy túlnyomóan fehérboros borvidéken dolgozik, ám a borászatnak van némi kékszőlője is. Ars poeticájuk szerint elsősorban a mindennapok jó minőségű borait szeretnék a fogyasztók asztalára tenni, emellett azonban számos magyarországi és nemzetközi díjat is elnyertek – tette hozzá.

Mint a díjazott felidézte, mintegy három évtizede kezdte borász tanulmányait, majd a Nyakas Pincészetnél az Év Bortermelője díjjal szintén kitüntetett Malya Ernő örökségét vette át, akitől rengeteget tanult.

Nyúlné Pühra Beáta hangsúlyozta: az elismerés számára nem egyszemélyes siker, hanem a mögötte álló csapatnak is szól.

MTI

Fotó: MTI/MÓNUS MÁRTON