május 22, 2024

Országos rendezvénysorozat indul a víz megtartásáról

vizes élőhely

Fotó: Fekete István / kormany.hu

Országos rendezvénysorozatot indít februárban a víz megtartását szolgáló mezőgazdasági gyakorlatokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – közölte a kamara.

A „Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás!” című előadásokat február első felében hat helyszínen tartják meg. A rendezvények ingyenesek, de az érdeklődőknek előzetesen regisztrálniuk kell a www.nak.hu oldalon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a megfelelő talaj- és vízgazdálkodás kialakítását, az öntözésfejlesztés mellett a víz tájban tartásához szükséges gyakorlatok minél szélesebb körben való elterjesztését.

Kiemelték, hogy

a vízmegőrzés érdekében a vizeket a tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken pedig a lehető leghosszabb ideig meg kell tartani.

A jelenlegi tendenciák alapján a csapadékviszonyok egyre szélsőségesebbek lesznek az országban: gyakoribbá válhatnak az aszályos időszakok.

Továbbá nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadékkal lehet számolni, a többletvizek gyorslefolyása azonban nem tudja lehetővé tenni a talajba történő leszivárgást, így nem hasznosul kellőképpen. Emiatt a talajok egyre szárazabbá válhatnak.

Arra is kitértek, hogy

a szántóföldi növénytermesztésben nemcsak hozamtöbblet, hanem hozambiztonsági kérdés a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása.

A nedvesség megőrzéséért a gazdák is sokat tehetnek például a talajtakarással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal – olvasható a NAK közleményében.

(NAK)