június 17, 2024

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák

ukrán gabona

Fotó: NAK

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák, az agrártárca a célzott felhasználás figyelembevételével határozza meg a Brüsszel által az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció igénybevételi feltételeit – közölte Nagy István az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A tárcavezető kiemelte, hogy a konstrukcióval egyszerre szeretnének segítséget nyújtani a hosszú ideig eladatlan tavalyi kukoricakészletek elnyúló tárolási időszaka miatt magasabb költségeknek kitett, valamint a még tárolókban lévő termények értékesítését szeptember 15-ig megvalósító kisebb gazdálkodóknak.

Hozzátette: a tervek szerint a kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban.

Azért a kukorica után lehet kompenzációt igényelni, mert ez a leghangsúlyosabb ukrán import termény – írták.

Nagy István a közlemény szerint kifejtette: az érintett gazdálkodóknak a tervek szerint igazolniuk kell majd, hogy a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. A támogatási kérelmet előreláthatóan október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a MÁK honlapján rövidesen megjelenő útmutató szerint.

A miniszter kitért arra is, hogy az igénybe vehető hektáronkénti kompenzáció összege a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként kerül meghatározásra. A kompenzáció kifizetésére 2023. december 31-ig kerülhet sor.

A miniszter hangsúlyozta, az orosz-ukrán háború következtében az Ukrajnából származó gabona szállítása jelentős mértékben az EU szomszédos tagállamain keresztüli szárazföldi útvonalakra terelődött. Az Európai Unió a Szolidaritási Sávok működtetésével igyekezett hozzájárulni ahhoz a célhoz, hogy az ukrán áru a rászoruló EU-s és harmadik országok piacaira juthasson el.

Ezen útvonalak nem megfelelő működése miatt azonban az ukrán gabona – ezen belül is különösen a kukorica – az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacain ragadt be ahelyett, hogy továbbszállításra került volna.

Hozzátette, a nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az érintett tagállamokban komoly veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a plusz tárolási költségek miatt.

Az érintett tagállamok – Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia – közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást az érintett tagállamok gazdálkodói alapvetően a mezőgazdasági termőterületeik arányára építve igényelhetik – húzta alá az agrárminiszter.

MTI