július 17, 2024

Pénteken akár 30 Celsius-fok is lehet

kánikula hőség

Fotó: Thomas Wolter / Pixabay

Csütörtökön szubtrópusi léghullámok érkeznek az ország fölé, pénteken pedig gyakorlatilag biztosan megdől a napi országos maximum-hőmérsékleti rekord, sőt számottevő esély van arra, hogy a csúcsérték – október második felében példa nélküli módon – elérje, sőt meghaladja a 30 Celsius-fokot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán szerdán.

Azt írták: a nyugat-európai markáns ciklon előoldalán déli, délnyugati áramlással, rendkívüli intenzitással dől be az afrikai eredetű meleg légtömeg Közép-Európa térségébe, amely még a Germán-lengyel-alföld déli részét is eléri. Az Európa északi, északkeleti országait elárasztó hideg, sarkvidéki levegő hatása pedig kérészéletűnek ígérkezik, a múlt hétvégi számításokkal ellentétben nemhogy egyáltalán nem lesz hatással Közép-Európa időjárására, hanem a hét legvégére a szárazföld peremterületeire szorul vissza – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a szubtrópusi léghullámok erőteljes beáramlása csütörtökön kezdődik, pénteken pedig tetőzik a meleg, ekkor gyakorlatilag biztosan megdől a 26,9 fokos napi országos maximum-hőmérsékleti rekord, amelyet 2019-ben Adonyban mértek – írták, hozzátéve, számottevő az esély arra, hogy a csúcsérték – október második felében példa nélküli módon – elérje, sőt meghaladja a 30 fokot.
Azt írták, a markáns ciklon hidegfrontja – eső, zápor, esetleg zivatar kíséretében – szombaton vonul át az ország fölött, és több fokkal visszaveti a hőmérsékletet, de még így is az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb maradhat az idő.

MTI