július 25, 2024

Romlanak a konzervipar kilátásai

konzerv-konzervipar

MTI/Balázs Attila

A Magyar Hűtő-és Konzervipari Szövetség tagjai az infláció, az energiaárak emelkedése, a csomagolóanyag-ellátás akadozása mellett a bizonytalan alapanyag-ellátást tekintik a legnagyobb kihívásnak.

Jelentősen rontják a konzervipar kilátásait az évtizedek óta nem tapasztalt piaci bizonytalanságok – derül ki a Fruitveb – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet honlapján közzétett összefoglalóból.

A Magyar Hűtő-és Konzervipari Szövetség tagjai az infláció, az energiaárak emelkedése, a csomagolóanyag-ellátás akadozása mellett a bizonytalan alapanyag-ellátást tekintik a legnagyobb kihívásnak – írták. Hozzátették, a takarmánykukorica gyors drágulása miatt annak ellenére is csökken a csemegekukorica és a zöldborsó termőterülete, hogy mindkettő felvásárlási ára a kétszeresére nőtt.

Hozzátették, hogy a kedvezőtlen piaci folyamatokat az orosz-ukrán háború hatásai, és az uniós embargók is erősítették. A feldolgozóknak a tavalyihoz képest a többszörösét kell fizetniük a gázért, és szerintük az sem biztos, hogy a belföldi ellátás kiszámítható marad egész évben. Az érintettek tapasztalatai alapján a feldolgozáshoz szükséges segédanyagokra nem lehet hosszú távú szerződéseket kötni, a beszállítók legfeljebb 1-2 hónapra vállalnak kötelezettséget.

A drágulások miatt az érdekképviselet kamattámogatott hiteleket sürget, és elkerülhetetlennek látja az árak emelését, de egyelőre nem tudják, milyen mértékben fogadnák ezt el a piacok. A szövetség most a bőséges termésben bízik, mert ettől remélnek kiszámítható ellátást, zökkenőmentes feldolgozást, sikeres értékesítést – olvasható a FruitVeb honlapján.

MTI

Fotó: MTI/Balázs Attila