július 21, 2024

Tartósan önkéntes lehet a szántóterületek parlagon hagyása

parlag zöldítés

nak.hu

Tartósan, legalább 2027-ig önkéntes lehet a szántóterületek négy százalékának parlagon hagyása – jelentette be Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos a Radio Wnet lengyel csatornának adott interjúban.

„Kijelenthetem, hogy 2027-ig nem lesz parlagon hagyás”, a 2027 utáni intézkedésekről pedig majd az új Európai Bizottság dönt – mondta Wojciechowski. Utalt az utóbbi hetekben zajló európai, ezen belül lengyelországi gazdatüntetésekre, amelyeken a földművesek egyebek mellett az ellen is tiltakoznak, hogy a január elsejétől életbe lépett, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó szabvány (GAEC) 8. melléklete szerint a 10 hektárnál nagyobb szántóterülettel rendelkező gazdaságok kötelesek a föld 4 százalékát parlagon hagyni.

Wojciechowski felidézte, hogy a parlagon hagyás kötelességét az Európai Unió az ő kezdeményezésére már háromszor felfüggesztette. Új tervezete pedig arra irányul, hogy a kötelező parlagozás tartósan önkéntessé váljon, és csak az uniós támogatásokkal járó úgynevezett öko-sémák keretében valósuljon meg – közölte.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a tervezet a legközelebbi napokban elnyeri az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa támogatását. Jelezte, hogy az általa előkészített tervezet a közös agárpolitikának a gazdák számára kedvező egyéb módosításait is tartalmazza.

Wojciechowski az interjúban arra is reagált, hogy Donald Tusk lengyel kormányfő csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: szombaton a lengyel agrárszervezetek képviselőivel találkozik, és „fontos bejelentést tesz” az uniós zöld megállapodásáról, ezen belül a szántóföldek parlagon hagyásáról. Anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, a kormányfő jelezte: az ügy miatt „folyamatos kapcsolatban van Brüsszellel”. Tusk egyúttal felszólította Wojciechowskit, hogy „most, amikor feltehetőleg véglegesítik a döntéseket, ne tegyen tönkre valamit”.

„Nem tudok semmilyen konkrét javaslatokról, amelyeket Tusk miniszterelnök úr bemutatott volna, és nem hiszem, hogy akármit is bemutatna azon felül, amit már beterjesztettem a bizottságnál” – reagált pénteken Wojciechowski Tusk szavaira.

Elmondta: úgy értelmezi az elhangzottakat, mintha a kormányfő „valamiféle passzivitásra szólítaná fel” őt, miközben ő agrárügyi biztosként „nagyon aktív lépéseket tesz” a tüntető gazdák követeléseinek kielégítése érdekében.

Az interia.pl lengyel hírportál csütörtök este azt a levelet idézte, amelyet a szerkesztőség szerint Wojciechowski a lengyel kormányfőnek címzett aznapi kijelentései kapcsán. A biztos a kiszivárogtatott levélben megengedhetetlennek és az uniós alapszerződést sértőnek nevezte, hogy egy tagállam miniszterelnöke „utasításokat és útmutatást adjon” az Európai Bizottság tagjának. Wojciechowski egyúttal kifejezte azon reményét, hogy az általa előkészített, „a gazdák számára előnyös kezdeményezéseket” Tusk és kabinetje támogatni fogja a törvényhozói folyamat minden szakaszában.

MTI