június 17, 2024

Tippek fűszernövények lakásban és cserépben való neveléséhez

gyogynovenyek uj

Gyakori probléma, hogy a boltban kis cserépben árusított fűszernövények a vásárlást követően pár hét alatt tönkre mennek. A hiba sokszor keresendő a nem megfelelő tárolási körülményekben, és a nem megfelelő gondozásban ugyanakkor a termesztésük célja sem elhanyagolható. Összegyűjtöttünk pár tippet, amellyel garantáltan meghosszabbítható a cserepes növényeink élettartama.

Az üzletek polcain sorakozó cserepes fűszernövények kellemes illatukkal és üde zöld leveleikkel gyakran ösztönöznek vásárlásra, azonban még a leggondosabb locsolás ellenére is pár hét alatt elszáradhatnak, elrothadhatnak. Jó hír, hogy a fűszernövények egyszerűen termeszthetők magvetéssel is.

A fűszernövények általában optimális körülmények között, főként üvegházban növekednek. A termesztés célja így nem a hosszú távú kertészkedés, hanem a rövid idő alatt történő elfogyasztás. Az okok nagyrészt a nem megfelelő tárolásból fakadnak, hiszen szűk nem megfelelő fényviszonyok között és tápanyagban szegény földben kerülnek ki.

bazsalikom

Tippek az élettartam növeléséhez

A cserepes fűszernövények élettartama is jelentősen növelhető a megfelelő alapfeltételek biztosításával.

Átültetés

Vásárlást követően a növényt bontsuk kisebb egységekre: egy cserépből 3-4 új növény alakítható ki. Fontos, hogy fűszernövények számára összeállított földbe ültessük el. Cserépnek elegendő, ha a meglévő méretnél 2 számmal nagyobbat választunk. Az átültetés nemcsak tápanyagban gazdag földet biztosít, de a bokros növény a szétszedéstől elegendő fényhez, és a fejlődéshez megfelelő helyhez jut.

rozmaring

Ideális hely kiválasztása

A fűszernövények számára ideális az a hely, ahol természetes fényhez jut, meleg van. Azonban a tűző naptól a közvetlen tűző napfénytől a legtöbb fajtát óvni kell. Déli tájolású ablakpárkány ajánlható például az oregánó, a bazsalikom, a rozmaring és a zsálya számára. A petrezselyem és kakukkfű a keleti fekvés. A mentafélék közül a csokimenta, és a borsmenta napos, félárnyékos, a fodormenta pedig árnyékos, félárnyékos helyen érzi jól magát.

Megfelelő öntözés

Gyakori hiba a fűszernövények esetében is a túlöntözés, amely penészedéshez, és rothadáshoz vezet. Ugyanakkor a kevés és ritka locsolás kiszáradáshoz vezet. Általában hasznos lehet egy egyszerű öntözési rendet kialakítani, így nemcsak a növény életfeltételeit javítja, de hosszútávon a növényekkel kapcsolatos teendőket is megkönnyíti, örömtelivé teszi.