június 24, 2024

Mentafélék otthoni termesztése

marokkói menta

A borsmenta és a fodormenta a legismertebb gyógy és fűszernövény, jótékony hatása miatt már az ókorban is használták. Napjainkban számos változata ismert, amelyek hazai körülmények között is könnyen termeszthetők.

A mentafélék használata a különböző korszakokban

A menták fontos szerepet tölthetnek be egyrészt konyhai alapanyagként, másrészt díszítő növényként is. A nemesítés és a szelekciók eredménye, hogy csoki, banán, és ananász ízű mentát is termeszthetünk a kiskertben. A menta használatáról már az ókori görög és római korból is vannak írásos emlékek, de a Bibliában található utalás, hogy a régi Palesztinában adófizető eszközként is funkcionált. Epebántalmak ellen, gyomorfájást csökkentő és görcsoldó tulajdonságai miatt előszeretettel fogyasztották. A középkorban használták rovarűzésre, majd a 18. századtól nemcsak Európában, hanem Észak-Amerikában is gyógyszer alapanyagként terjedt el. Manapság is széles körben alkalmazzák: szájvizek, fogkrémek alapanyaga, de szirupok, zselék, lekvár készítésére is használják.

borsmenta

Népszerű mentafajták és otthoni termesztésük

Hazánkban a fodormenta és a borsmenta a legismertebb, jellegzetes illatukról is könnyen felismerhetők. A kertészeti változatokat is egyre többen termesztik cserépben, ablakban, vagy ágyásba ültetve.

Fodormenta

fodormenta

A fodormenta (Mentha spicata) évelő fűszernövény, nedves réteken és vízpartokon is megterem, íze kellemesen mentolos. A drogot sötétzöld színű leveleiből vonják ki. Kertben is, de cserépben is könnyen termeszthető. A marokkói változata különösen népszerű, mivel a tiszta menta íz mellett sem fű íz, sem erős csípős íz nem kíséri. Érdekesség, hogy a különböző területekről származó, de azonos fajú menták íze már attól is különbözhet, ha árnyékosabb, illetve naposabb helyre telepítjük, illetve ha eltérő módon öntözzük. Legjobban árnyékos, félárnyékos helyen érzi jól magát, gyorsan szaporodik, ezért elegendő helyet biztosítsunk a számára, hiszen a szomszédos növényeket is kiszoríthatja. Szaporítása tőosztással történik.

Borsmenta

borsosmenta

A borsmenta (borsosmenta) (Mentha piperita) szintén évelő fűszer- és gyógynövény, egy fajhibridnek tekinthető. Az illóolajának legfontosabb része a mentol és annak észterei, amelyet desztillálással nyernek ki a frissen szedett virágrügyes hajtásaiból. Ízhatása intenzív, kezdetben égető hatású, majd hűsítő érzést nyújt. Ültethető ágyásba, dézsás növényként és cserépbe is. Legjobban napos, félárnyékos helyeken érzi jól magát. Jellemzője, hogy hasonlóan a fodormentához nagyon gyors növekedésű, és nagy helyigényű. Vízigényes növény, ültető közegül laza, jó vízáteresztő képességű földet válasszunk. A kiskertben a friss hajtásokat és leveleit közvetlen virágzás előtt ajánlott begyűjteni, erre a kora reggeli órák a legideálisabbak. Szaporítása történhet tőosztással ősszel, vagy tavasszal, de dugványozással is könnyen szaporítható.

Csokoládé menta

csokimenta

A menta kertészeti változata a manapság igen kedvelt csokoládé menta (Mentha piperita citrata ’Chocolate’). Jól tartható balkonnövényként, cserépben és talajtakaró növényként is. Kellemes aromájú fűszernövény. Díszítő értékét a haragoszöld színű levelek mellett a nyáron nyíló a pirosas árnyalatú szárakon növő lilás színű virágai jelentik. Legjobban napos, félárnyékos helyeken érzi jól magát. Laza, jó vízáteresztő képességű földbe telepítsük, és rendszeresen öntözzük. Szaporítása történhet dugványozással és tőosztással.