A magyar haltermelés újabb „mérföldkövének” nevezte az agrárminiszter kedden az új brand, a „Balatoni hal” eredetmegjelöléssel ellátott, uniós oltalom alatt álló termékek megjelenését.
Nagy István Balatonbogláron, sajtótájékoztatón leszögezte, bár sok kritika érte – főleg a Balatonnál – a halászati tevékenység több évvel ezelőtti leállítását az ország természetes vizeiben, ma már nem férhet hozzá kétség, hogy jó döntés volt. Ezt a halállományok növekvő mennyisége és minősége, valamint a 800 ezer fősre bővült magyar horgásztársadalom is jól mutatja – tette hozzá.
„Új lehetőség kapujában állunk azzal, hogy sikerült elérnünk, a balatoni hal újra kapható, és ezzel a branddel újra bekerülhet a köztudatba”
– fogalmazott a miniszter. Megjegyezte, hogy a tavaly elnyert uniós oltalmat csak a Balatonból, vagy a Balaton vízgyűjtő területén lévő tógazdaságokból származó, kereskedelmi forgalomba kerülő ponty és fogassüllő termékek élvezhetik.
Nagy István elmondta, az Agrárminisztériumban régóta dolgoznak azon,
ne lehessen többé balatoni halként emlegetni a tóhoz nem köthető halakat, köztük a hekket.
„Arra törekszünk minden eszközzel, hogy visszaadjuk a balatoni hal rangját, és felhívjuk a figyelmet arra, kiváló őshonos halaink vannak, amelyek méltóak mindennemű gasztronómiai elismerésre” – fogalmazott.
Hozzátette,
a Balatoni hal brand a termékek piacra jutását hivatott elősegíteni.
Az uniós oltalom szimbóluma, és a most bevezetett brand a fogyasztók számára egyértelművé teszi, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött, és szigorú termékleírás szerint előállított hazai terméket vásárolnak, a termelőknek pedig segít a termékük népszerűsítésében és a piaci visszaélések kivédésében – összegezte.
A Balaton vízgyűjtőjén tógazdaságokkal rendelkező Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) és a Halker Kft. együttműködési megállapodásának köszönhetően mostantól
az éttermek és vendéglátóipari egységek kínálatában is megjelenhetnek a Balatoni hal jelzéssel ellátott termékek.
A fogyasztói kör bővítése, a lakossági igények kielégítése a következő hónapok feladata – ismertették a sajtótájékoztatón.
Szári Zsolt, a BHN vezérigazgatója hangsúlyozta,
Európa valamennyi édesvizében megszűnt már a halászati tevékenység, és a korlátozás kiterjed a tengerekre, óceánokra is, amelyek 30 százalékán már tilos a halászat.
Az asztalra kerülő tengeri állatok 56 százalékát tengeri akvakultúrákban állítják elő a túlhalászások és a halászati technológiák egyéb káros következményei miatt – mondta.
A vezérigazgató felidézte, hogy amikor 2013 végén megszűnt a kereskedelmi célú halászat a Balatonon, két lehetőség maradt, hogy balatoni hal kerülhessen az asztalra. Az egyik a Sió-zsilip angolnacsapdája, ami csak ritkán, vízeresztésekkor működhetett, és főként az angolnák fogására specializálódott. Tavaly óta a zsilip átépítése miatt ez a lehetőség megszűnt – közölte. „A másik lehetőség a Balaton vízgyűjtő területének oltalom alá helyezése volt, ezt az utat jártuk végig” – mondta. Innen kezdve
a tó egykori kiöntési területén létesült édesvízi akvakultúrákban megtermelt hal az, amely túlnyomórészt balatoni halként kerül az asztalokra
– magyarázta.
Elmondta, a horgászati tevékenységgel évi 500-600 tonnányi hal kerül az asztalokra közvetlenül a Balatonból, a halgazdálkodási társaság pedig 150-200 tonnányi halat tud biztosítani a tógazdaságaiból a feldolgozott késztermékekként, előhűtött és mélyhűtött formákban piacra kerülő Balatoni hal-termékek előállításához.
Gödri Zoltán, az oltalmat kapott termékeket előállító Halker Kft. ügyvezető-alapítója elmondta, a 32 éve indult vállalkozásnál folyamatos a fejlesztés, jelenleg egy irodabővítési projekt, és egy 2 ezer négyzetméter alapterületű húsfeldolgozó építése zajlik. Három telephelyen, 540 alkalmazottal és napi több mint száz teherautóval dolgoznak – ismertette. A halfeldolgozót több lépcsőben önerőből fejlesztették – jegyezte meg.
MTI
Fotó: MTI/Varga György
Népszerű cikkek a rovaton belül
A holland gazdák akkor kapnak támogatást, ha nem termelnek
A rovarlobbi bevette az Európai Uniót
Élelmiszer-áremelkedésre számíthatunk az aszály miatt és krumpli sem lesz karácsonyra
Pszichológiai propagandával vennék rá az embereket a rovarevésre
Ezt jelenti a „Helyben vagyunk” védjegy
A halastavakat is sújtja az aszály, drágább lehet a hal
Kecskepestis fenyegeti a feta sajtot
Továbbra sincsenek jól dokumentálva a haszonállatok antibiotikumos kezelései
18 tonnányi hal pusztult el a Kis-Balatonban