június 17, 2024

USA jelentés: Az Európába érkező ukrán mezőgazdasági termékek jelentős része génmódosított összetevőkkel szennyezett

ukrán gabona

Ukrán gabonát szállító hajó / Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

A szennyezés mértékét pedig megbecsülni is képtelenség, mivel az ukrán törvények hiányosak, vagyis az állami hatóságok nem tudnak fellépni az illegális GMO-kereskedelemmel szemben. 

Sokkoló jelentést tett közzé Ukrajnáról az Egyesült Államok. Az ukrán mezőgazdasági alapanyagok és feldolgozott termékek jelentős része szennyezett lehet génmódosított összetevőkkel, beleértve az Európai Unió területére érkező szállítmányokat is. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának friss, sokkoló jelentése szerint már egész Ukrajna GM-szennyezett lehet – írja a Mandiner.

Az állami kontroll hiánya és a korábban működő minősítési rendszerek eltörlése miatt az exportra szánt élelmiszerek GMO-mentességét csak a piaci szereplők ellenőrzik, persze csak ha ez éppen az érdekükben áll 

– derül ki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) legfrissebb jelentéséből.

Az amerikai jelentésből világosan kiderül,

valóban komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot rejtenek az Európai Unióba korlátozás nélkül érkező ukrán gabonafélék, mezőgazdasági alapanyagok és feldolgozott élelmiszerek, ráadásul nagy a valószínűsége, hogy ezek legnagyobb része génmódosított összetevőkkel szennyezett.

A GM-szennyezés mára gyakorlatilag a teljes ukrán mezőgazdaságot érintheti, egyedül a legnagyobb agrárvállalatoknak sikerült – üzleti érdekből, saját infrastruktúra működtetésével – fenntartaniuk az ellenőrzést saját területeiken és gyártó, valamint logisztikai létesítményeikben – teszi világossá a washingtoni jelentés.

Az USDA arra a következtetésre jutott, hogy a tarthatatlanná váló helyzetért elsősorban az ukrán GM-törvény végrehajtásának hiányosságai okolhatók. Ezek közül kiemelték az állami felügyelet hiányát: egy illegális GMO-kereskedő még a lebukása esetén sem vonható felelősségre, mert hiányoznak a fellépéshez szükséges részletszabályok.