június 24, 2024

Van elegendő virág, nem drágul nagyon a krizantém

krizantém virág virágkertészet

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Idén (a tavalyihoz hasonlóan), mintegy 17 millió szál krizantémot termesztettek a magyarországi kertészetek – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken, megjegyezve, hogy érdemes a friss, hazai, minőségi árut választani.

A közlemény szerint a nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, illetve november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége.

A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint

van elegendő hazai virág, a cserepes és a vágott fajtákból is bő a választék

– közölte a NAK.

Egy átlagos évben a nagyvirágúakból a becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy.

Bár tapasztalható némi drágulás, a termelők jelentős költségnövekedése nem tevődik át teljes mértékben az árakba

– jelezték.

A termesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző, jelentős termőterületek vannak Dabas, Lajosmizse, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged környékén.

Míg korábban a fehér színű virágokat keresték a vásárlók, mostanában inkább a zöld és a kétszínű krizantém a legkelendőbb. Nyugat-Magyarországon a pompon típusú, az Alföldön és a Tiszántúlon a napraforgóra hasonlító virágok a népszerűbbek. Az utóbbi években az előregyártott, kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ezt az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okozza – ismertette a kamara.

MTI