június 20, 2024

Vetőmagból is a hazai a legjobb!

kukorica-vetőmag

A hazai klimatikus körülmények között itthon nemesített növényfajták alkalmazkodóképessége kiemelkedő, ami értékes tulajdonság, ezekre érdemes alapozni a mezőgazdasági termelést – fogalmazott köszöntőjében Feldman Zsolt a hazai nemesítésű szántóföldi növényfajták népszerűsítésére rendezett konferencián, Gödöllőn az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szakmai eseményén emlékeztetett: hazánk környezeti adottságai kifejezetten kedveznek a kalászos gabonák, a kukorica, egyes fehérje, olaj- és egyéb ipari, valamint a takarmánynövények nemesítésének. Elmondta, emellett a kiváló szakembereknek köszönhetően világszínvonalú növénynemesítéssel és vetőmag-előállítással lehet büszkélkedni – írják a közleményben.

Magyarországon 3,6 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, melynek termelési értéke meghaladja az 1200 milliárd forintot. Az államtitkár ezért tartja rendkívül fontosnak a megfelelő fajtaválasztást, az ezt megelőző nemesítést, és annak erősítését. Sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a termelést technológiai oldalról erősítsék, segítsék. Támogatják a precíziós technológiára történő átállást, a termények szárítását és tárolását szolgáló kapacitások megújítását. A növénytermesztésben emellett erős és stabil piaci kapcsolatok épültek ki, amelyek révén eredményesen tud működni a szántóföldi növénytermesztés, de mindez mit sem ér, ha nem megfelelő fajtákat használnak a termelésben – fogalmazott az államtitkár a közlemény szerint.

Feldman Zsolt a technológiai háttér biztosítása és fejlesztése mellett mindennek az alapjával, a vetőmaggal, annak előállításával kapcsolatban kiemelte: a nemesítésnek a szélsőségesebbé váló időjárási körülményekre, az átlaghőmérséklet emelkedésére, a változó csapadékeloszlásra, és a különféle kártevők megjelenésére is reflektálnia kell, az itthoni viszonyokhoz adaptált megoldásokat kell találnia. Ezért is fontos felhívni a figyelmet a hazai nemesítés eredményeire és sikereire. A vetőmag az egyik leginkább munkaerőigényes, tudásközpontú és innovatív területe az agráriumnak, amely versenyelőnyt jelenthet a világpiacon – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

MTI