június 17, 2024

Varjúháj: Népszerű varjúhájfélék évelőágyásokba és sziklakertekbe

varjúháj

A varjúháj szinte minden kertben megtalálható pozsgásnövény, amellett, hogy tetszetős, könnyen tartható sziklakertekben és talajtakaró növényként a kert napfényes területein. Jól mutat kőedényekben a teraszokon akár különféle összeültetésben.

Népszerű varjúhájfélék

A pozsgás növények igen kedveltek a kertekben nemcsak, mint sziklakerti növények, hanem mint talajtakaró növények, a kövirózsa mellett a varjúháj a leggyakoribb. A varjúháj (Sedum)a varjúhájfélék nemzettségébe tartozik, mintegy 500 faja ismert, szinte az egész világon előfordul. Közös jellemzőjük, hogy rendkívül szívósak, az extrém szárazságot is jól viselik. A kertészetekben és faiskolákban legalább harminc változatos külsejű fajta közül választhatunk- magas növésű  és alacsony növésű fajokat egyaránt.

Csüngő varjúháj

Csüngő varjúháj

A csüngő varjúháj (Sedum morganianum) Mexikóban őshonos, nagyon jól mutat kőedényben teraszra helyezve. Nyáron meleg és védett helyen szépen fejlődik, azonban télre hűvösebb, 5-10 fokos hőmérséklet ideális a számára. Különösen télen kevés öntözést igényel, nyáron is csak mérsékelten, ilyenkor havonta egyszer kaktusztápoldattal is öntözzük meg. Kaktusz ültetőföldbe ültessük. Könnyen szaporítható levélről, és hajtásdugványról.

Októberi varjúháj

októberi varjúháj

Az októberi varjúháj/októberke (Sedum sieboldii) az alacsony termetű fajok közé tartozik, Terülő növekedésű évelő, nemcsak rózsaszín, csillag alakú virágaival, hanem húsos leveleivel is díszít. Elsősorban kőedényekben és sziklakertekben mutatós. Olyan helyet válasszunk, ahol sok napfény éri. Tápanyagban szegény, megfelelő vízelvezetésű talajba is ültetessük. Szaporítható tőosztással és dugványozással.

Pompás varjúháj

Pompás varjúháj

A pompás varjúháj (Sedum spectabile ’Herbstfreude’) egy magasabb termetű évelő, amely az év túlnyomó részében díszít. Virágait későn hozza nyár vége, ősz eleje környékén. Elvirágzás után a hajtásai elfagynak, majd tavasszal ismét fejlődnek. Igen kedvelt az évelő ágyásokban is, különösen a nagy sötét rózsaszín virágai miatt, de a csipkézett, ezüstszürke árnyalatú levelei is díszítő értékkel rendelkeznek. Napos, világos helyeken jól tartható, ellenáll a szárazságnak és a fagyoknak is. Szaporítható tőosztással és dugványozással.

A varjúháj félék gondozása, szaporítása

Általában igénytelen szárazság és fagytűrő képességűek, a legtöbbje napos világos helyeket kedvel, viszont félárnyékos területen is megfelelően fejlődnek. Egyes fajták lombhullatók, de örökzöld és félörökzöld fajokkal is találkozhatunk. Gondozása egyszerű, az egyszerű szárakon télen is fennmaradó virágzatát tavasszal – az új hajtásokra vigyázva óvatosan metsszük le. Szaporítása történhet tőosztással, és levéldugvánnyal, a levelek gyorsan és könnyen gyökereztethetők vízben is.