július 21, 2024

Mi az oka a gyep elszíneződésének?

gyep4 min

A zöld gyep minden kerttulajdonos álma, nemcsak a telepítése, de rendszeres gondozása is rengeteg munkával jár. A gondos ápolás ellenére is előfordulhat kisebb-nagyobb elszíneződés, amelynek okát nem csak gombásodásban, vagy tápanyaghiányban kell keresni, de helytelen fűnyírással és locsolással is előidézhetjük. Fontos a megfelelő és rendszeres gyepkarbantartás is.

gyep min

Lehetséges okai az elszíneződésnek

Nem megfelelő öntözés

Az év nagy részében a túlzott locsolás is foltosodáshoz vezethet, az sem jó, ha túlzottan kiszárad, de az sem jó, ha a fűszálak töve folyamatosan nedves. Természetesen kánikulában ajánlott naponta öntözni- erre legjobb a késő este, bár sokan inkább a kora reggeli öntözést javasolják. Egyéb időszakban a talajtípust is figyelembe véve elegendő 2-3 naponta locsolni.

Tápanyaghiány

A leggyakrabban tápanyaghiány okozza a problémát, a sárgás elszíneződés esetén nitrogén, vagy vashiányra kell gyanakodni, míg a káliumhiányra a fűszálak szélén megjelenő-eleinte világoszöld, majd barnás foltok megjelenése utal.

Gombabetegségek

A gombásodást egyaránt kiválthatja a tápanyaghiány, vagy a talaj nem megfelelő minősége. Ugyanakkor a sok csapadék, a magas páratartalom is kedvez a gombáknak.

Fűnyírás

Sérüléseket azzal is okozhatunk a gyepen, ha nem megfelelő időben illetve módon nyírjuk le. Nyári kánikula idején ne hagyjuk túl magasra nőni, viszont túl alacsonyra vágni sem jó, mivel jóval könnyebben kiszáradhat, az optimális gyepméret körülbelül 4-5 cm-es. Célszerű a munkálatokat az esti órákra időzíteni.

Általánosságban azt kell tudni, hogy az év túlnyomó időszakában a túl magas fű (6-7 cm-nél hosszabb) sem ideális, de a 3-4 cm-nél rövidebbre se nyírjuk, és mindig éles pengéjű fűnyíróval dolgozzunk.

Hasznos tippek a különböző évszakokra

gyep2 min

Megelőzés

Az első tavaszi fűnyírás idejével várjuk meg, míg a hőmérséklet tartósan legalább 10 Celsius fokot eléri. A gyepszellőztetés, a tavaszi gyeptrágyázás és a tápanyagpótlás a kulcsa a későbbi szép és egészséges gyepnek. Nyáron a locsolással, és helyes fűnyírással tehetünk sokat a megfelelő állapotért. Ősszel pedig kezeljük káliumban gazdag gyeptrágyával és szarvasmarha trágya kiszórásával.