![2023 Vince-díjas borászai, borai 1 vince_díj 2023](https://www.agrarkapu.hu/wp-content/uploads/2023/11/vince_dij-2023.jpg)
Horváth Domonkos / Vince.hu
Magyarország egyik legrangosabb díja a Vince-díj, ahol a többkörös versenyben a szakma és a fogyasztó közönség együtt választja ki az egyes kategóriák végső győzteseit. A 2023-as díjak átadására november 18-án a Vince Gála keretében került sor. Összesen 28 kategóriában hirdettek győztest, a teljes listát a vince.hu közölte.
REDUKTÍV ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT FEHÉR BOROK
Nemzetközi fehér szőlőfajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Pannonhalmi Apátság Prior Fehér 2022
Kárpát-medencei fehér szőlőfajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Szászi Birtok Badacsonyi Olaszrizling 2022
Egyéb fehér szőlőfajtából reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Holdvölgy Intuition No.2 Sárgamuskotály 2020
Reduktív eljárással készült fehér házasítás: Gál Tibor Egri Csillag 2021
HORDÓS ÉRLELÉSŰ FEHÉR BOROK
Nemzetközi fajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Villa Tolnay Csobánc Rajnai Rizling 2020
Kárpát-medencei fajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2022
Egyéb fehér szőlőfajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Steigler Pincészet Zöld Veltelini Prémium 2019
Hordós érlelésű fehér házasítás: St. Andrea Mária 2021
REDUKTÍV ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT VÖRÖSBOROK
Nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Válibor Syrah 2020
Kárpát-medencei kékszőlő-fajtából (kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser) reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Németh János Kadarka 2022
Egyéb kékszőlő-fajtából reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Szentpéteri Borpince Néró Vörös 2022
Reduktív eljárással készült vörös házasítás: Heimann Családi Birtok SXRD 2020
HORDÓS ÉRLELÉSŰ VÖRÖSBOROK
Nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Riczu Tamás Villányi Franc 2019
Kárpát-medencei kékszőlő-fajtából (kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser) hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Luka Enikő Zweigelt 2021
Egyéb kékszőlő-fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Gere Attila Fekete Járdovány 2021
Hordós érlelésű vörös házasítás: Pannonhalmi Főapátság Infusio 2020
ROZÉK, SILLEREK
Rozé, siller: Vylyan Pincészet Rosé Variáció 2021
TERMÉSZETES BOR
Spontán erjedt, adalékanyagoktól mentes, minimális vagy zéró kén hozzáadásával készült csendes vagy buborékos bor, pét-nat: Bott Frigyes Pinot Noir 2022
PEZSGŐK
Tankpezsgő, habzó- és gyöngyöző bor: Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc
Tradicionális eljárással készült pezsgő: Sauska Rosé Extra Brut NV Magnum
ÉDES BOROK
Késői szüretelésű természetes édes bor: Holdvölgy Signature 2010
Botritiszes édes bor: Szepsy István Aszú 6 Puttonyos 2017
EGYÉB KATEGÓRIÁK
Legjobb borbár: Kóstolom Borbár
Legjobb éttermi borlap: Platán Gourmet Restaurant
Legjobb boros címke: Kreinbacher Egoiste
Legjobb feltörekvő határon túli borászat: Fyrmonia Organic Winery (Szlovákia)
Rohály Gábor-emlékdíj: Alkonyi László
Vince-életműdíj: Györgykovács Imre
Címlapfotó: Horváth Domonkos / Vince
Népszerű cikkek a rovaton belül
A 43. Országos Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése
A világ 50 legjobb bora között a Gizella Pince 2019-es tokaji aszúja
Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját
Tíz év alatt 100 millió palack magyar bort értékesített külföldön a Lidl Magyarország
A Gedeon Birtok rozéja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
Bárdos Sarolta tokaji borász lett a Borászok Borásza
Jó hír a borászoknak: A háziasítás nyomait találták meg az élesztőgombákban
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
Áprilisban indul a digitális tápérték-jelölési rendszer a borászati termékekre