április 24, 2024

50 százalékkal csökkentené a műtrágya-használatot az EU

műtragya

Őszibúza vetés műtrágyázás után. MTVA/Oláh Tibor

Az EU – most, hogy alapvető gondok vannak a műtrágyaellátással – irányelvet készít elő, ami 2030-ra 50 százalékkal csökkentené az uniós mezőgazdaságban alkalmazott műtrágyák mennyiségét.

Legalább 50 százalékkal csökkentené a földeken használt műtrágya mennyiségét az Európai Unió. Több szlovákiai gazda a műtrágyahasználat csökkentése mellett döntött, névleg a környezetvédelmi okokra hivatkozva, ám a háttérben egy húsba vágó prózai indok húzódik meg: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest 300 százalékkal drágult meg az műtrágya.

Az igaz, hogy a túlzott műtrágyahasználat súlyos károkat okozhat a talajban , a talaj víztartásában és hozzájárul a légszennyezéshez is. Az EU – most, hogy alapvető gondok vannak a műtrágyaellátással – irányelvet készít elő, ami 2030-ra 50 százalékkal csökkentené az uniós mezőgazdaságban alkalmazott műtrágyák mennyiségét. Ez nem kevés.

Az EU legnagyobb agrártermelője, Franciaország évente 2 millió tonnát használf el belőle. Szlovákiában évi 128 ezer tonnát juttatnak a talajba.

Forrás: KÖRKÉP.SK

Fotó: MTVA/Oláh Tibor