május 6, 2025

Riasztó mértékben nőtt egy vegyi anyag szintje az európai borokban

rozé bor borászat borverseny

Fotó: MTI

Az európai borokban az utóbbi évtizedekben riasztó mértékben nőtt egy kevéssé ismert, örök vegyi anyagként számontartott anyag, a trifluorecetsav (TFA) szintje – állítja egy új elemzés, amely arra figyelmeztet, hogy ez a szennyezés átlépheti a bolygónk biztonságos határait.

Az európai növényvédőszer akcióhálózat (Pesticide Action Network Europe) kutatói 49 kereskedelmi forgalomban kapható borpalackot vizsgáltak meg, hogy nyomon kövessék a TFA-szennyezés alakulását az élelmiszerekben és italokban. A trifluorecetsav (TFA) – amely a hosszú élettartamú PFAS vegyi anyagok lebomlási terméke, és esetlegesen termékenységi kockázatokat is hordoz – szintje a vízben mért korábbi értékeket is jócskán meghaladta.

Az 1988 előtt készült borokban nem volt kimutatható TFA, míg a 2010 után készült tételeknél meredek emelkedést találtak. Az ökológiai és hagyományos boroknál is nőtt a TFA-szennyezés, bár a bio borokban alacsonyabb szinteket mértek.

„Azokban a borokban, amelyekben a legmagasabb TFA-koncentrációt mértük, átlagosan a legnagyobb peszticidmaradványokat is találtuk” – mondta Salomé Roynel, a PAN Europe munkatársa, aki felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy tiltsák be a PFAS-alapú növényvédő szereket.

A kutatók 10 osztrák pincében tárolt bort használtak fel, amelyek egészen 1974-ig nyúlnak vissza – vagyis még azelőtt készültek, hogy megváltoztak volna a szabályozások, amelyek a TFA előanyagainak elterjedéséhez vezettek be. Ezen kívül 16 bort vásároltak osztrák szupermarketekből, 2021 és 2024 közötti évjáratokkal – közölte a The Guardian.

Az előzetes elemzés meglepően magas TFA-szintet mutatott, ezért a kutatók európai partnereiket is megkérték, hogy küldjenek saját országukból mintákat.

A 10 európai országból származó eredmények szerint a régi borokban nem volt kimutatható TFA-mennyiség; a koncentráció szerény növekedése 1988 és 2010 között 13 mikrogramm/literről 21 mikrogramm/literre. Azonban ezt követően meredek emelkedés következett be, és a TFA-mennyiség a legújabb borokban átlagosan 121 mikrogramm/literre emelkedett.

A PFAS vegyi anyagokat széles körben használják a fogyasztási cikkekben, és egyesekről bebizonyosodott, hogy káros hatással vannak az emberi egészségre.

Korábban a hatóságokat nem aggasztotta különösebben a TFA-szennyezés egészségügyi hatása, de újabb állatkísérletek szerint ez reproduktív kockázatot jelenthet. Tavaly a német vegyipari szabályozó javasolta, hogy a TFA-t európai szinten sorolják a szaporodásra mérgező anyagok közé.

Egy 2024 októberében megjelent tanulmány azt állította, hogy

az anyag tartós jelenléte és a koncentrációk növekedése alapján a TFA új típusú planetáris határértéket fenyegető anyagnak tekinthető, amely globális szinten kifejtett hatásaival visszafordíthatatlan károkat okozhat a Föld ökoszisztémáiban.

„A TFA riasztó mértékben megjelent szinte mindenben, amit mérni tudunk” – mondta Hans Peter Arp, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem kutatója. „A peszticidek jelentős forrásai lehetnek a TFA-nak a mezőgazdasági területeken, de más források – például hűtőközegek és gyógyszerek – is közrejátszanak” – tette hozzá.

A TFA fő forrásai feltehetően a fluorozott hűtőközegek, az úgynevezett F-gázok, amelyek világszerte eloszlanak, és a PFAS peszticidek, amelyek a mezőgazdasági talajban koncentrálódnak. Az F-gázok koncentrációja azután emelkedett, hogy az 1987-es montreali jegyzőkönyv betiltotta az ózonlebontó anyagokat, például a fluorozott-klórozott szénhidrogéneket, míg a PFAS peszticidek feltehetően az 1990-es években terjedtek el Európában.

Gabriel Sigmund, a hollandiai Wageningen Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője elmondta: „A TFA nem bomlik le természetes módon, és eltávolítása rendkívül nehéz és költséges a vízkezelés során. A legtöbb TFA előanyagot tartalmazó növényvédő szer esetében gyakorlatilag nincs adat arról, hogy mennyi TFA keletkezik belőlük. Ezért nagyon nehéz felmérni, hogy jelenleg mekkora a TFA-képződés és -kibocsátás lehetősége a mezőgazdasági talajokban, mivel a felhalmozódott peszticidek idővel lebomolva tovább bocsáthatják ki a TFA-t. Ez azt jelenti, hogy még ha most azonnal le is állítanánk ezeknek a vegyi anyagoknak a használatát, akkor is további növekedésre kell számítanunk a TFA-koncentrációban a vízkészleteinkben és máshol az elkövetkező években.”

hirado.hu