április 29, 2024

Azálea gondozása, betegségei

azálea gondozása

Az azálea az élénk színű virágai és sötétzöld levelei kontrasztjával az egyik legmutatósabb szobanövény. Különösen a téli hónapok idején szép dísze az otthonunknak, ajánlott olyan példányt választani, amely tele vannak bimbóval. Ha megfelelően gondozzuk, akkor virágai akár tavaszig is megmaradnak.

Az azálea jellemző tulajdonságai

A számtalan azálea közül általában a cserépben nevelt szobai azáleával (Rhododendron simsii) találkozunk. Rododendronként is emlegetik, de valójában csak közös nemzettségbe tartoznak, és egymással közeli rokonok. Az őshazája Kelet-Ázsia, és Észak-Amerika, egyes fajták lombhullatók, míg mások örökzöldek. A nemesített változatai napjainkban is töretlen népszerűségnek örvendenek. Habár nem a legkönnyebben tartható növény, különösen a fűtött meleg lakásokban nehéz az igényeinek megfelelő környezetet biztosítani.

Az azálea gondozása

Az azálea gondozása sok törődést igényel, ezért sokan tartják szezonális növényként. Gyakori probléma, hogy a levelek elszáradnak, és a rügyei hamar elsorvadnak. Ennek oka általában az elégtelen öntözésben , és a túl meleg szobahőmérsékletben rejlik.

azálea gondozása

Megfelelő hely és hőmérséklet

A szobai azálea a hibridtől függően ősztől tavaszig virágzik, kedveli a fényt, azonban a tűző naptól óvni kell. Lehetőleg hideg helyre állítsuk, télen az alacsony hőmérséklet (12-15 Celsius fok), nyáron pedig 16-18 Celsius fok ideális a számára. A gondozásának ez az egyik sarkalatos pontja, hiszen a lakások télen általában túlfűtöttek és meglehetősen szárazak a számára. A melegtől a leveleit lehullatja, és a virágai is hamar elhervadnak. Viszont ha túl hideg, és hűvös helyre tesszük, akkor könnyen rothadásnak indulhat.

Vízigénye és páraigénye

A szobai azálea gyakori öntözést igényel, a földjét tartsuk nedvesen. Különösen a virágzása idején akár naponta öntözzük, de nagyon fontos, hogy öntözővíznek nem hideg esővizet, illetve felforralt lehűtött (de nem hideg) vizet, vagy állott csapvizet használjunk. Hetente egyszer merítsük a cserepet víz alá. Kézi permetezővel rendszeresen párásítsuk, de a virágokra ne menjen a vízpermetből.

azálea gondozása

Ültetőközeg

Az azálea a savas kémhatású földet szereti, lehetőleg Rododendron virágföldbe ültessük. Átültetni elegendő két évente, erre a tavasz a legideálisabb.

Az elnyílott virágok gondozása

Az elnyílott, és elszáradt virágait ajánlott rendszeresen eltávolítani. Elősegíthetjük a bokrosodását, ha a nyár elején visszametszük a hajtásait.

Az azálea kártevői, betegségei

Az azálea fogékony a különböző betegségekre, vírusok és gombák is károsíthatják, a kártevők közül általában az azáleamoly, és a levéltetű jelenti a legnagyobb veszélyt.