június 24, 2024

Törpe anyósnyelv gondozása, szaporítása, betegségei

Törpe anyósnyelv

Az anyósnyelv az egyik legismertebb szobanövény, napjainkban virágkorát éli. Levegő tisztító hatása miatt sokan tartják a hálószobájukban is. Rengeteg fajtája ismert, és a kisebb otthonokban jóval előnyösebb a törpe fajtája, például a Hahnii.

A törpe anyósnyelv jellmező tulajdonságai

Az anyósnyelv (Sansevieria Trifasciata), vagy Szanszevéria korábban szinte minden otthonban megtalálható volt, szobai tigrislevélként is ismert. Napjainkban különösen azóta népszerű, hogy  NASA szakértői összeállították egy listát a levegőtisztító növényekről. A Sansevieria nemzetségbe legalább hetven féle növény sorolható, közös jellemezőjük hogy nagyon szívósak, jól tűrik a szárazságot. Az erős levelek akár egy méter hosszúra is megnőhetnek, így a törpe anyósnyelv (Sansevieria Trifasciata ’Hahnii’) kifejezetten előnyös a helyszűkében lévőknek, hiszen a kifejlett növény magassága alig 20-25 cm. A kemény levelei tojásdad, vagy lándzsa alakúak és levélrózsaként ágaznak el a gyöktörzsből.

Törpe anyósnyelv

Törpe anyósnyelv gondozása

A törpe anyósnyelv ideális a kezdő kertészek számára, nagyon igénytelen és jól tűri a kevés öntözést, főként a túlöntözése szokott problémát okozni. A száraz, fűtött levegőjű lakásokban is könnyen tartható, a huzatra sem érzékeny.

Megfelelő hely

A törpe anyósnyelv számára ideális a napfényes és félárnyékos hely, főként a keleti és nyugati tájolású ablakok elé érdemes helyezni. Az erős tűző nap a leveleit sárgíthatja, déli tájolású ablakoknál nyáron árnyékolással ajánlott védeni. Fényszegény körülményeket is elvisel, viszont ekkor a húsos levelei megnyúlhatnak, és a levelek mintázata is fakulhat.

Ültetőközeg

Ültetőközegül általános virágföld is megfelelő a számára.

Hőmérséklet

Az otthonok hőmérsékleti viszonyaihoz jól alkalmazkodik, a legideálisabb 18-20 Celsius fok, de télire se állítsuk olyan helyiségbe, amely 16 Celsius foknál hidegebb.

Vízigény

Mérsékelt vízigényű, még a nyári hónapokban is elegendő heti egy alkalommal locsolni. A rövid nappalos hónapokban pedig akár három hetet is átvészel locsolás nélkül.

Szaporítása

A törpe anyósnyelv legkönnyebben tőosztással szaporítható.

Betegségek és kártevők

A törpe anyósnyelv nem érzékeny kártevőkre, de ritkán pajzstetű megtámadhatja.