április 29, 2024

A paradicsom tápanyagtartalma

paradicsom

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó bogyós konyhakerti növény, amely rendkívüli népszerűségre tett szert a magyar konyhaművészetben is. A Dél-Amerikából származó növény jellemzően spanyol, portugál és olasz közvetítéssel jutott el Európa más területeire a 16. század végén.

A paradicsom tápanyagtáblázata
TÁPANYAG MENNYISÉG
Víztartalom (g) 86,46
Energia (kcal) 44
Fehérje (g) 4,16
Zsír (g) 0,68
Szénhidrát (g) 6,85
A-vitamin (NE) 1754
A-vitamin (RAE) 86
B1-vitamin (mg) 0,044
B12 vitamin (mg) 0
B2-vitamin (mg) 0,198
B6 vitamin (mg) 0,114
C-vitamin (mg) 38
Cink (mg) 0,1
D-vitamin (mikrogramm) 0
D-vitamin (NE) 0
Egyszeresen telítetlen zsírsav (g) 0,056
Folát (mikrogramm) 7
Folsav (mikrogramm) 0
Foszfor (mg) 67
Kalcium (mg) 147
Kálium (mg) 623
Koleszterin (mg) 0
Magnézium (mg) 51
Mangán (mg) 0,17
Nátrium (mg) 54
Niacin (mg) 0,48
Pantoténsav (mg) 0,126
Retinol (mikrogramm) 0
Réz (mg) 0,073
Szelén (mikrogramm) 0,8
Telített zsírsav (g) 0,14
Többszörösen telítetlen zsírsav (g) 0,28
Vas (mg) 1,56