április 24, 2024

A mák tápanyagai és vitaminjai

mák

A mák kedvelt élelmiszernövény, amelyet étolaj előállítására, illetve gyógyszeripari felhasználásra is termesztenek. A népi gyógyászat is felfigyelt erre a növényre, számos jótékony hatást tulajdonítottak neki. Mivel jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, B-vitaminokat és niacint, ezért a tudatos táplálkozás egyik kihagyhatatlan elemévé lépett elő.

A mák tápanyagtáblázata
TÁPANYAG MENNYISÉG
Víztartalom (g) 5,92
Energia (kcal) 525
Fehérje (g) 18
Szénhidrát (g) 28
Zsír (g) 41,5
Rost 19,2
Cukortartalom (g) 3,04
A-vitamin (NE) 0
A-vitamin (RAE) 0
Alfa-karotin (mikrogramm) 0
B1-vitamin (mg) 0,84
B12 vitamin (mg) 0
B2-vitamin (mg) 0,1
B6 vitamin (mg) 0,251
B8-vitamin (mg) 8,8
Béta-karotin (mikrogramm) 0
Béta-kriptoxantin (mikrogramm) 0
C-vitamin (mg) 1
Cink (mg) 7,9
D-vitamin (mikrogramm) 0
D-vitamin (NE) 0
E-vitamin (mg) 1,71
Egyszeresen telítetlen zsírsav (g) 5,96
Folát (mikrogramm) 82
Folsav (mikrogramm) 0
Foszfor (mg) 871
K-vitamin (mikrogramm) 0
Kalcium (mg) 1425
Kálium (mg) 720
Koleszterin (mg) 0
Likopin (mikrogramm) 0
Lutein-zeaxantin (mikrogramm) 0
Magnézium (mg) 350
Mangán (mg) 6,7
Nátrium (mg) 26
Niacin (mg) 0,896
Pantoténsav (mg) 0,324
Retinol (mikrogramm) 0
Réz (mg) 1,61
Szelén (mikrogramm) 13,5
Telített zsírsav (g) 4,5
Többszörösen telítetlen zsírsav (g) 28,6
Vas (mg) 9,72