április 27, 2024
áfonya

Az áfonya egyike a vitaminokban leggazdagabb bogyós gyümölcsöknek, ezért napjainkban a tudatos táplálkozásban egyre nagyobb szerep hárul rá. Rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a betegségek elleni védekezés jeles képviselője. Az áfonyában található antioxidánsok mennyisége csaknem ötszöröse, mint amit a brokkoliban, az almában vagy a sütőtökben találunk.

Nem csak Európában, hanem Amerikában és Ázsiában is közismert gyümölcs; a különböző fajtái ízben, külalakban és vitamintartalomban eltérhetnek, de közös tulajdonságuk, hogy rendkívül egészségesek mindenki számára.

Az áfonya tápanyagtáblázata
TÁPANYAG MENNYISÉG
Víztartalom (g) 82,2
Energia (kcal) 64
Fehérje (g) 1,19
Zsír (g) 0,43
Szénhidrát (g) 15,67
Rost 5
Cukortartalom (g) 10,62
Kalcium (mg) 29
Vas (mg) 0,82
Magnézium (mg) 22
Foszfor (mg) 30
Kálium (mg) 142
Nátrium (mg) 1
Cink (mg) 0,25
Réz (mg) 0,12
Mangán (mg) 1,23
Szelén (mikrogramm) 0,4
C-vitamin (mg) 3,2
B1-vitamin (mg) 0,029
B2-vitamin (mg) 0,046
Niacin (mg) 1,207
Pantoténsav (mg) 0,15
B6 vitamin (mg) 0,061
Folát (mikrogramm) 34
Folsav (mikrogramm) 0
B8-vitamin (mg) 8,35
B12 vitamin (mg) 0
A-vitamin (NE) 114
A-vitamin (RAE) 6
Retinol (mikrogramm) 0
Alfa-karotin (mikrogramm) 0
Béta-karotin (mikrogramm) 68
Béta-kriptoxantin (mikrogramm) 0
Likopin (mikrogramm) 0
Lutein-zeaxantin (mikrogramm) 118
E-vitamin (mg) 1,17
D-vitamin (mikrogramm) 0
D-vitamin (NE) 0
K-vitamin (mikrogramm) 19,8
Telített zsírsav (g) 0,015
Egyszeresen telítetlen zsírsav (g) 0,041
Többszörösen telítetlen zsírsav (g) 0,245
Koleszterin (mg) 0