április 28, 2024

Málnaszedő robot helyettesítheti az emberi munkaerőt

málnaszüretelő-robot

Fieldwork Robotics

A Plymouthi Egyetem a Fieldwork Robotics a Bosch céggel együttműködve olyan robotot fejleszt, amely bogyós gyümölcsöket és zöldségeket szüretel.

A mérnökök optimalizálják a lágy robotkarokat, és olyan szoftvereket fejlesztenek, amelyek célja a karok előállítási költségeinek csökkentése és sebességük növelése.

A Fieldwork Robotics kezdetben a málna betakarítására szolgáló robotok fejlesztésére összpontosít, mivel a málna érzékenyebb, könnyebben sérül, mint más bogyós gyümölcsök, és összetett lombozatú és bogyóeloszlású bokrokon nő.

Dr. Martin Stoelen, a Plymouthi Egyetem robotika tanára és a Soft and Adaptive Robotics labor vezetője szerint a robot különböző funkciójú kamerákkal rendelkezik:

“A “globális” kamerák azonosítják a gyümölcsöket, míg a “helyi” kamerák a betakarítás utolsó fázisaiban nyújtanak segítséget” – mondta.

A szoftveralapú AI-vizualizációs technikák ezután segítenek a robotnak azonosítani azokat a málnákat, amelyek érettség, méret, szín és egyéb paraméterek tekintetében megfelelnek a szupermarketek által meghatározott szabványoknak.

A gyümölcs leszedéséhez a robot markolói az egyes málnafajtáknak megfelelő erőt alkalmaznak, és a robot azt is tudja jelezni a termelőknek, hogy mennyi éretlen gyümölcs maradt a bokron.

A tervek szerint az akkumulátoros robotok legalább napi 20 órán át működnek majd.

Forrás: www.theengineer.co.uk,

kép: Fieldwork Robotics