április 29, 2024

Klímapánik: Új-Zéland beárazza a birka- és tehénböfögéseket

racka juh birka állatvásár

MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Új-Zéland szerdán nyilvánosságra hozta azt a tervezetet, amely szerint a mezőgazdasági kibocsátást beáraznák, hogy így próbálják kezelni az ország egyik legnagyobb üvegházhatású gázforrását, a böfögő juh- és szarvasmarha-állományt. A javaslat révén a nagy mezőgazdasági exportőrnek számító Új-Zéland lenne az első olyan ország, ahol a gazdák fizetnének az állatállományból származó kibocsátásokért – írja a Reuters a helyi környezetvédelmi minisztérium közleménye alapján. Az 5 millió lakosú Új-Zélandon mintegy 10 millió szarvasmarha és 26 millió juh él.

A teljes üvegházhatású gázkibocsátás közel fele a mezőgazdaságból származik, főként metánból, de a mezőgazdasági kibocsátások korábban mentesültek az ország kibocsátáskereskedelmi rendszere alól, ami kritikát váltott ki a kormány globális felmelegedés megállítása iránti elkötelezettségével kapcsolatban.

A kormány és a mezőgazdasági termelők képviselői által összeállított tervezet szerint a gazdáknak 2025-től fizetniük kell a gázkibocsátásukért. A rövid és hosszú élettartamú mezőgazdasági gázok külön lesznek beárazva, bár a mennyiségük kiszámítására egyetlen mérőszámot fognak használni.

“Kétségtelen, hogy csökkentenünk kell a légkörbe juttatott metán mennyiségét, és a mezőgazdaságra vonatkozó hatékony kibocsátási árrendszer kulcsfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy ezt elérjük”

– mondta James Shaw éghajlatváltozási miniszter.

A javaslat ösztönzőket tartalmaz azon mezőgazdasági termelők számára, akik takarmány-adalékanyagok révén csökkentik a kibocsátást, míg a gazdaságokban folytatott erdőgazdálkodás a kibocsátások ellentételezésére használható. A rendszerből származó bevételeket kutatásra, fejlesztésre és a gazdálkodóknak nyújtott tanácsadásra fordítják.

“Ajánlásaink lehetővé teszik a fenntartható élelmiszer- és rosttermelést a jövő generációi számára, miközben méltányos szerepet játszanak országunk éghajlati kötelezettségvállalásainak teljesítésében” – mondta Michael Ahie, az elsődleges ágazati partnerség, a He Waka Eke Noa elnöke.

Susan Kilsby, az ANZ Bank mezőgazdasági közgazdásza szerint a javaslat a mezőgazdasági támogatások 1980-as évekbeli megszüntetése óta a legnagyobb szabályozási zavar lenne a mezőgazdaságban.

A rendszerről szóló végleges döntés decemberben várható.

Fotó: Illusztráció / MTI/CZEGLÉDI ZSOLT