április 28, 2024

Mit ültethetünk augusztusban?

másodvetésű növények

Július végén, augusztus elején megüresednek a zöldágyások, azonban még kisebb kertek esetén is érdemes másodvetésű növényeket telepíteni. Fontos, hogy a locsolásra kiemelt figyelmet kell fordítani, legalább kétnaponta öntözzünk. Összegyűjtöttünk olyan kedvelt zöldségeket, amelyeket ilyenkor érdemes a kiskertben elültetni vetőmagként, vagy akár palántaként.

Tippek a másodvetésű növények ültetéséhez

A korai zöldségfélék betakarítása után érdemes újabb növényekkel az ágyást beültetni. Abban az esetben érdemes belevágni, ha biztosítani tudjuk a rendszeres öntözést, hiszen legalább kétnaponta a gyorsan kiszáradó talajt megfelelő nedvességgel kell ellátni. Hasznos lehet, ha a kelés megindulásáig fátyolfóliát alkalmazunk, egyrészt segít a föld nedvességének megtartásában, másrészt az őszi kártevők elszaporodását is gátolja.

Spenót

spenót

A spenót magokat áttelelésre már augusztus elején elvethetjük szakaszosan (2-3 hetente kevesebbet). Őszi szedéshez a 30-35 cm-es sortávolságra, és nagyjából 2 cm mélyre ültessük a magokat. Áttelelésre válasszuk a Winterriesen, vagy a Matador fajtákat, de ajánlható az Eszkimo és a Pasys F fajta is. A magokat nedves, jól megdolgozott talajba ültessük.

Sóska

Manapság a gyorsfagyasztott sóskát arany áron mérik, pedig az augusztus vége szeptember eleje ideális az áttelelő sóska vetésére még kis kertben is. Tőosztással is szaporítható, vetőmagként a Pallagi nagylevelű ajánlható. A magokat legalább 2 cm mélyre ültessük.

Tépősaláta, madársaláta

A tépősaláta kiválóan alkalmas másodvetésre, vetésének ideje augusztus eleje. A manapság kedvelt madársalátát már korábban, július végén is ültethetjük egészen szeptember végéig. Igénytelen, és a fagyot is jól tűri.

Zöldborsó

zöldborsó

A zöldborsó vetését egészen nyár végéig végezhetjük, azonban rendszeres locsolást igényel. A korai fajta borsók a Debreceni világoszöld, és a korai, valamint a Rajnai törpe vetőmagok.

Retek

A nagytestű őszi és téli retekfajták jól termeszthetők az augusztus elejei vetéssel. Nagy gyökérzetet és dús lombozatot növesztenek, ezért ügyelni kell a megfelelő sortávolságra (35-40 cm), a tőtávolságra (10-20 cm), illetve a 2,5 cm-es vetésmélységre. A retket rendszeresen, de kis vízadagokkal locsoljuk, és gyomláljuk.