
Franciaország élelmiszerboltjaiban alig kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt.
„Háztartásonként egy üveg vásárolható” – áll a korlátozást jelző feliratok a polcokon.
A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ elsőszámú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80 százalékát, a fennmaradó 20 százalékot teljes egészében Burgundiában termesztik.
„Nagyon fontos a hazai arányt növelni, hogy szembeszállhassunk a különböző országokat sújtó éghajlati kihívásokkal” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustármagtermesztőket és mustárgyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.
A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok – amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni -elszaporodása azonban harmadára 12 ezer tonnáról 4000-recsökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna.
Júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát.
A felhívás meghallgatásra talált, a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt – mondta el Jérome Gervais, a Cote d’Or mezőgazdasági kamara mustárszakértője.
A polcokon tehát már októberben ott lesz a mustár, hála az idei burgundiai termésnek, majd 2023 elején teljesen megszűnik a hiány – mondta Luc Vandermaesen.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Sütőélesztő por és friss (nedves) élesztő átváltása
Kolbász, ami nemcsak laktat, de gyógyít is? – Forradalmi hústermékek jönnek Felgyőről
Fentarthatósági pályázatot hirdet a NAK
Így szedd le a befőttesüvegekről a címkét
Így szűrjük a bodzaszörpöt
Milyen szabványoknak kell megfelelniük a vágóhidaknak az Európai Unióban?
Csökken a borfogyasztás? Jönnek a szőlő alapú gintermékek
Veszik, mint a cukrot a BIO-t
20 magyar élelmiszeripari vállalkozás mutatkozik be Amszterdamban a PLMA kiállításon