június 14, 2024

Importra kényszerül Szerbia a tejhiány miatt

élelmiszeripar tejgyártás tejtermelés

MTI/KRIZSÁN CSABA

A szerbiai tejtermelők bejelentették, hogy elviselhetetlen a helyzet, ugyanis növekszik az alacsony felvásárlási ár miatti veszteség, illetve a takarmány drágulása a tehenek „kiárusításához” vezet, így pedig csökken a termelés.

A tej hiányát a szerb állam külföldi forrásból igyekszik mérsékelni, így az egyes üzletek polcai mintegy tíz nap után egyedül tartós tejjel telhetnek meg. A hiány miatt  megtiltották a tej exportját, ez alól kivételt képez Albánia és Észak-Macedónia, illetve a Nyílt Balkán kezdeményezés tagjai – írta a 021.rs.

A szerb portál szerint a hazai termelők még nem kapták meg az egy hónappal ezelőtt ígért 15 dináros (51 forint) jutalékot az egy liter eladott tej után. Sanja Bugarski, a marhatenyésztők szövetségenek elnöke úgy fogalmazott, hogy ez „csak egy lyukat tömne be a süllyedő hajón, ahol sokkal több ilyen lyuk van”.

Dejan Trajkovic szerbiai tehéntenyésztő megerősítette, hogy a tejhiány abban nyilvánul meg, hogy a tejtároló tartályok üresek, a kisebb farmokat pedig bezárták – írta a Direktno.rs. Azt is elmondta, hogy az alacsony felvásárlási ár már 2-3 éve jelen van, és már ő is azon gondolkodik, hogy húsz év után lakatot tesz tenyésztőfarmjára.

Elmondása szerint: „Szénám még van a következő fél évre, de azután nem tudok mit tenni, sem anyagi eszközök nem állnak a rendelkezésemre, de nincs is kitől vásárolni a katasztrofális szárazság miatt.”

Az elmúlt napokban sok találgatás és félretájékoztatás jelent meg a közösségi oldalakon a tejről, annak áráról, valamint a szerbiai tejelő tehenek számáról – mondta Branislav Nedimovic szerb mezőgazdasági miniszter. Elmondása szerint Szerbia új kormánya foglalkozni fog az üszőtenyésztőknek szánt intézkedésekkel, hogy Szerbiában több tej legyen, és megszűnjön az átmenenti hiány.

Zarko Malinovic, a szerbiai gazdasági kamarából felhívta a figyelmet arra, hogy nem hiányról van szó, hanem egy rövid távú zavarról a piacon – írta az Euronews Serbia.

„A piacot ugyanolyan mennyiségben látják el, mint az előző időszakban. A tejhiányról szóló történetek miatt nőtt meg a kereslet”

– magyarázta Malinovic.

Mint kiderült, a kereskedők minden készletet elérhetővé tettek, és mindent megtesznek a stabil ellátás biztosítása érdekében.

Kijelentette: „A polgároknak meg kell érteniük, hogy Szerbiában a kereskedelmi árrések nagyon alacsonyak. A kereskedők pénzt veszítenek, de tisztában vannak azzal a felelősséggel, amely jelenleg rájuk nehezedik, ugyanis a termékek 15–20 százalékának korlátozott az ára, így osztoznak a polgárokkal a válság terheiben.” Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy ne halmozzák fel készleteket, mert így csak tovább fokozódik a helyzet.

„Nem szükséges, hogy kartonszámra vásárolják a tejet. Ez egy olyan áru, amelynek korlátozott a szavatossági ideje. Ha fogyasztóként felelősségteljesen járunk el, a szükséges mennyiséget vásároljuk meg, és nem halmozzuk fel, akkor stabil lesz az ellátás is” – tette hozzá Malinovic.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Illusztráció