április 24, 2024

A rózsa fajtatípusai, metszése

tearózsa metszése

A hazai kertekben is a rózsa az egyik legnépszerűbb dísznövény, számtalan fajtája kapható. Ültetésére bármely időszak alkalmas a forró napok, és a fagyos időszakok kivételével. Egyes fajták fagyérzékenyek, ezeket télen földkupacolással és lombtakarással kell védeni. A metszés az egyik legfontosabb ápolási feladat a gondozási munkák között.

A rózsa fajtatípusai

Teahibrid (tearózsa, vágórózsa): A legnagyobb virágú illatos rózsa, újravirágzó típus. Jellemzője, hogy a felfelé törő hosszú szárán (60-80 cm) csak egyetlen bimbót nevel. Kertbe nem igazán alkalmas, főként hajtatásban vágó virág termesztésre használják. A teahibridek a legkedveltebb rózsafajták, bár érzékeny a kártevőkre és betegségekre is. Rendszeresen metszeni kell. Fagyérzékeny, a mínusz 7 Celsius fok alatti hideg is végzetesen károsíthatja, így télen takarással kell védeni.

Floribunda: A csoportosan nyíló virágai igaz kisebbek, és a termete is alacsonyabb a teahibridénél, de nagy előnye, hogy kevésbé érzékeny a károsítókra és folyamatosan nyílik. Rendszeresen metszeni kell: a gyenge hajtásokat erőteljesen vissza kell metszeni, és a beteg sérült vesszőket is el kell távolítani. Fagyérzékeny, így télen takarással kell védeni.

Grandiflóra: Az előbbi két faj keresztezéséből származik. A fajtacsoport csoportosan nyíló nagy virágokkal rendelkezik. A grandiflóra nem télálló, hasonlóan a tearózsához, és a floribunda fajtákhoz télen takarást igényel.

rózsa Grandiflora

Polyantha: Lassú növekedésű bokorforma, a floribundáénál kisebb virágai nagy csoportokban nyílnak. Nagy előnye, hogy télálló fajta.

Egyéb kategóriák

A következő rózsafajták alkalmasak például talajtakarásra, sövényként, és támfalak, pergolák befuttatására.

Minirózsa: Termete alacsony, a hajtásrendszere gyenge, apró virágokat hoz. Alkalmas jelzősövényként, de ültethető edénybe is.

Talajtakaró rózsa: Alacsony, szőnyegszerű növekedésű, elterülő szárú fajta.

Futórózsa (kúszórózsa): Igen népszerű, lehet hibrid és floribunda fajta is. Illatos virágai többször is nyílnak őszig, alkalmas támfalak, pergolák befuttatására. Hosszú hajtásokat nevel, telt és illatos virágait csomókban hozza.

rózsa floribunda

Angol (nosztalgia-) rózsa: Ez a fajta az új fajtatípusok, és a 18-19. században nemesített régi rózsafajták keresztezéseként jött létre. Bokorrózsa, az illatos, elegáns színű virágai csoportosan nőnek.

Francia rózsa: A vadrózsához hasonló fajta, sövényként kiváló. A virágai csoportosan nyílnak, amelyek félig telt, illatozó virágok.

A rózsafajták metszése

A különböző féle rózsák – kúszó rózsák, csüngő termetű, bokorrózsák, ágyás rózsák, talajtakaró rózsák, magas törzsű rózsák – más-más metszést igényelnek. A rózsa a virágokat az azonos évi hajtások végein hozza, így az előző évi hajtásai visszametszhetők. Az idősebb tövekről vágjuk le a gyenge és az elöregedett hajtásokat. A visszafagyott hajtásvégeit az egészséges részig kell visszavágni. A nyár folyamán az elvirágzott fejeket lehetőleg távolítsuk el a folyamatos nyílás és a növény energiájának megőrzése érdekében. A metszéshez éles eszközt használjunk.

rózsa metszése

A termetesebb bokorrózsáknál hagyjuk meg a természetes formáját, elegendő a földhöz közeli idősebb és vastagabb ágait eltávolítani. Ha már túlságosan magasra nőtt, akkor az 1/3 részét metsszük vissza.

A tearózsánál a tavalyi hajtásokat erőteljesen 2-3 szemre metsszük vissza, ez biztosítja a hosszú virágszárat.

A virágágyi rózsák utolsó éves hajtásait 3-6 szemre vágjuk vissza a fagyok elmúltával, tavasszal. A gyengébbeken csak 2-3 szemet hagyjunk, így tömör, dúsan virágzó bokrok lesznek az ágyásban.

A minirózsákat a méretének 2/3 részére vágjuk vissza.

Az angol rózsáknál törekedjünk a boltozatos bokorformára, tavasszal csak az idős ágakat metsszük le. Az egyéves hajtások hosszát a borkorformához igazítsuk.

A rózsafák (magas törzsre oltott rózsa) metszése a bokorrózsához hasonló módon történik, szép koronaformára alakítsuk.

rózsafa

A futórózsa esetében a tavalyi hajtások közül a túl hosszúra nyúlt hajtásokat metsszük vissza. A 2-3 éves vesszőket 2-3 szemre metsszük vissza. Tőből távolítsuk el a 4 évesnél idősebb ágakat. Ellenkező esetben a növény túl sűrű lenne. A futórózsa vesszőket és hajtásokat erősítsük a támasztékhoz.