június 24, 2024

A Top 5 Világkupa esélyes 2022-ben

A foci vb egyike a legtöbbek által nézett sporteseményeknek, és a világ legjobbjai csapnak össze, emiatt pedig ez érthető is. Ma már számos online kaszinó és bukméker van, ahol akár fogadásokat is lehet kötni, vagy éppen élőben követni a meccseket. A következőkben megnézzük, hogy melyik az az öt ország, akiket nagy esélyesnek tartanak!

Brazília

Mindig ott vannak fent, nem igaz? Mindig ott van, vagy nagyjából ott van. De ha a világbajnokságról van szó, akkor már jó pár évtizede eléggé alulmúlják a színvonalat. Ronaldo 2002-es távozása óta csak egyszer jutottak tovább a negyeddöntőből, és tekintve, hogy mi történt azután, valószínűleg jobban örülnének, ha nem tették volna.

Diego Maradona 1986-os argentin diadalmenete óta mégis ők az egyetlen nem európai nemzet VB címmel, és most ismét ők a legesélyesebbek arra, hogy megtörjék az európai dominancia körforgását. Idén már három mérkőzést 4-0-ra, egy párat 5-1-re, egy másikat pedig 3-0-ra nyertek. A dél-amerikai selejtezők során 17 mérkőzésükből 14-et megnyertek, hármat pedig döntetlenre hoztak (40 gólt lőttek és csak ötöt kaptak), és olyannyira tisztán teljesítettek, hogy még csak nem is vették a fáradtságot, hogy megismételjék az argentin meccset, amelyet félbeszakítottak, amikor a brazil egészségügyi tisztviselők megrohamozták a pályát, és négy argentin játékost elszigeteltek a Covid-szabályok megsértése miatt.

Franciaország

Franciaország a második számú favorit. Didier Deschamps csapata kényelmes, ha nem is teljesen meggyőző módon kvalifikálta magát Katarba, hiszen döntetlent ért el Ukrajna ellen idegenben, és Boszniát sem tudta legyőzni otthon. Mint mindig, ha nagy tornákról van szó, mi kedveljük a franciák esélyeit, de ők is lehetnek… egy kicsit franciásak. Hajlamosak arra, hogy vagy minden ellenfelet legyőzzenek (lásd Oroszország 2018), vagy szánalmasan szelíden kiesnek, mivel a tehetség a civakodásnak és a belső harcoknak enged (lásd Euro 2020 és társai), és általában nem lehet tudni, hogy melyik lesz. Ha a Nemzetek Ligája bármilyen iránymutató (és valószínűleg nem az), akkor az utóbbi lesz. Nem voltak angol szinten rosszak, de csak hajszál híján kerülték el a kiesést, miután négy meccsből egyetlen pontot szereztek Horvátország és Dánia ellen.

Argentína

Messi utolsó esélye a nagy táncban, és talán ez lesz a legjobb lehetősége is. Argentína félelmetes csapattal rendelkezik, amelyben tökéletesen keveredik a fiatalság és a tapasztalat, és a 2019-es Copa America óta nem veszítettek meccset. Megnyerték a 2021-es kiírást, hogy végre véget vessenek Messi várakozásának egy nagy nemzetközi kitüntetésre, és úgy tűnik, kiváló esélyük van arra, hogy a veretlen világbajnoki selejtezőt követően a kontinentális sikereket globális dicsőséggel egészítsék ki. A világbajnokságon azonban le kell küzdeniük a viszonylag szerény közelmúltbeli teljesítményüket. Az 1978 és 1990 közötti négy torna alatt kétszer megnyert és egyszer második helyezett Argentína mindössze egyszer jutott tovább a negyeddöntőből, amikor Brazíliában, a döntőben Németországgal szemben hosszabbításban, gól nélküli 90 percet követően szűken kikaptak.

A legutóbbi formájuk azonban valóban azt sugallja, hogy valami egészen különleges dolog történhet. A Finalissimán 3-0-ra verték Olaszországot, és az utolsó négy mérkőzésüket összesen 14-0-ra nyerték.

A katari csoportkör sorsolása is viszonylag kegyesnek tűnik, hiszen olyan csapatokkal kerültek szembe, amelyek általában egy meghatározott sémát követnek, és ez a séma egyik esetben sem a csoportgyőzelmet jelenti. Mexikó mindig a második helyen végez, mielőtt kiesik a legjobb 16 között, Lengyelország mindig alulmarad, Szaúd-Arábiát pedig többnyire borzalmasan elverik. Minden arra utal tehát, hogy Argentína a kieséses szakaszba jut, és millió dollárt ér, mielőtt a D csoport trükkös második helyezettje, Dánia a legjobb 16 között kiesik.

Anglia

A brit bukmékereknél mindig és elkerülhetetlenül túlságosan rövidre zárják Anglia pozícióját a fogadásokban, és az angolok pozíciója a fogadásokban, mint mindig, inkább a hatalmas kötelezettségeknek köszönhető, mint az esélyeik objektív értékelésének. Különösen azért, mert jelenleg horrorisztikus formában vannak, és a menedzserük fejét követelik.

Egyetlen meccset sem nyertek, miközben a Nemzetek Ligájában kiestek az élvonalból, és közben otthon és idegenben is kikaptak Magyarországtól. Az utolsó két hazai meccsükön hét gólt kaptak, ami kifejezetten szuboptimálisnak tűnik, de a legutóbbi bajnoki formájuk megérdemli a tiszteletünket.

A világbajnokságra való kijutásuk ismét rövidre sikeredett, ami nem feltétlenül igaz az összes európai topcsapatra, és ők az egyetlen csapat, amely a 2018-as világbajnokságon és az Euro 2020-on is bejutott a legjobb négy közé, ahol 1966 óta először jutottak el a nagy tornák döntőjébe, mielőtt büntetőkkel alulmaradtak Olaszországgal szemben. Szerencséjük volt a sorsolással, és ez Katarban is megismétlődhet. Ha sikerül az Iránt, az Egyesült Államokat és Wales-t is magában foglaló kezdeti csoportban a csoportelsőséget megszerezniük – ami bevallottan nagyobb „ha”, mint amire számítottunk -, akkor a legjobb 16 között (valószínűleg) Katar, Ecuador vagy Szenegál ellen nem tűnik túl szörnyűnek a továbbjutás. Ezután már csak abban kell reménykedni, hogy ez az egyik olyan torna, ahol a potenciális negyeddöntős ellenfelek közül Franciaország valamiért nem jó, és – BUMM – Southgate ismét az elődöntőben van, és az összes kétkedő és gyűlölködő a sárban lesz.

Technikailag minden lehetséges. De, hogy megismételjem, ez egy olyan csapat, amely hat meccs nélküli győzelmi szériával és az egész pályán lévő problémákkal megy a tornára.

Spanyolország

Valahogy régimódinak tűnik manapság Spanyolországra komoly esélyesként gondolni. Ők valahogy egy olyan csapat, amely elképesztő hírnévre tett szert, és széles körben a világ legjobbjainak tartották őket, aztán hirtelen valahogy nem voltak azok többé, anélkül, hogy valaha is hiányoztak volna jó játékosok vagy bármi más.

Az Európa-bajnokságon a legjobb négy közé való visszatérésükre utaltak azzal, hogy a legjobb négy közé jutásukat csak büntetőkkel tudták megakadályozni a későbbi bajnok Olaszország ellen. Ez egy furcsa, régi menet volt, amely magában foglalt néhány nyugodt döntetlent a csoportkörben, mielőtt Szlovákiát teljesen kiütötték volna, majd hosszabbítás után 5-3-ra kiütötték Horvátországot egy rendkívül ostoba mérkőzésen. Aztán büntetőkre volt szükségük, hogy átverekedjék magukat Svájcon. Most kvalifikálták magukat a Nemzetek Ligája döntőjébe is, és az utolsó játéknapon Alvaro Morata késői győzelmének köszönhetően megelőzték Portugáliát a végső győzelemért Bragában. Hogy a Nemzetek Ligája valójában mennyit számít, arról lehet vitatkozni, de vitathatatlan, hogy a világbajnoki piac élén álló többi európai topcsapat – Németország, Franciaország, Anglia – különböző mértékben bénázott.