július 21, 2024

Meghívó a Fókuszban a vidéki nők című agrárkonferenciára

vidéki nők agrárkonferencia 20221021

A klasszikus vidéki idill és a falvakban élő nők nehéz helyzetére való figyelem felhívásának céljából az ENSZ Közgyűlés 2007-ben határozott a vidéki nők nemzetközi napjáról. E jeles alkalomból tartott sajtótájékoztatót szombaton a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) a hajdúnánási Kendereskertben – írja a haon.hu.

– Október 15. a magyar vidéki nők napja, amikor is tudunk arról beszélni, hogy a pandémia után, a szomszédban dúló háború és egy történelmi mértékű aszály sújtotta mezőgazdasági helyzet közepette micsoda jelentőségük van a nőknek, akik képesek a családi egység, béke megteremtésére – fogalmazott Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke.

Kiemelte: a vidék fejlesztése elképzelhetetlen ma a nők szerepvállalása nélkül. Az adminisztratív feladatok elvégzése mellett a fizikai munkából is kiveszik a részüket. – Nagy elismerés jár azért az áldozatos munkájukért, amivel hozzájárulnak a mezőgazdasági munkákhoz, élelmiszer-termeléshez és a családegyesítésben végzett feladataikhoz – tette hozzá.

Nagyné Legény Ildikó, a MAGOSZ Országos Gazdaasszony Tagozat nemrég megválasztott elnöke elmondta: a Kendereskert nemcsak egy gyönyörű látogatóközpont, hanem a vidéki élet megtestesítője, ahol hagyományos gazdálkodás is zajlik elsősorban a hajdúnánási gyermekek, családok számára.

– Rendkívül jelentős feladat, hogy nőként, a vidéki értékekre támaszkodva egy fenntartható és élhető jövőt építsünk. Soha nem volt ekkora jelentősége a vidéki értékek, az élelmiszerbiztonság megtartásának – hangsúlyozta. Fontosnak tartja, hogy a nők szerepet vállaljanak ezekben a feladatokban, amelyhez szakmai elhivatottság és elérhető képzések kellenek. – A nőknek ma a mezőgazdasági ágazatban megfelelő érdekképviseletet kell biztosítani. Ezt felismerte a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és MAGOSZ is, és nagyon fontos támogatást adnak, hogy a nők méltó szerepet tudjanak vállalni a hazai agráriumban – mutatott rá. Végül hozzátette: a nőket arra kéri, hogy a hagyományokat megtartva éljenek és tevékenykedjenek úgy, hogy a 21. századi elvárásoknak nőként is meg tudjanak felelni.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke elmondta: október 21-én Hajdúnánáson tartanak majd a vidéki nők napjához kapcsolódó konferenciát. Olyan előadók vesznek részt ezen, mint Szólláth Tibor, Nagyné Legény Ildikó vagy Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke.

Időpont: 2022.10.21., (péntek) 15:00-17:30
Helyszín: Kéky Lajos Művelődési Központ (4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 6.)
Fővédnök: Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke
A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, Hajdúnánás Város Önkormányzata, a MAGOSZ Gazdasszony Tagozata és Ifjú Gazda Tagozata, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Libamájszövetség szervezésében megvalósuló konferencián beszédet mond a rendezvény fővédnöke, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és Dr. Tiba István, a térség országgyűlési képviselője.

Előadást tart:

Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere
Nagyné Legény Ildikó, a MAGOSZ Gazdasszony Tagozat elnöke
Ökrös Mariann, a Magyar Libamájszövetség elnöke
Németi Edit állattenyésztő, családi gazdálkodó
A konferencia a hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes 17:00 órakor kezdődő műsorával zárul.
Koreográfus: Márton Attila, a néptáncegyüttes művészeti vezetője
A konferencia a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap, Hajdúnánás Város Önkormányzata és a Magyar Libamájszövetség támogatásával valósul meg.