június 17, 2024

Árvácska: Ősszel és tavasszal is jó választás

árvácska

Az ősz beköszöntével sem kell lemondani a virágzó kertekről és balkonokról, szebbnél szebb virágok kaphatók, amelyekkel díszíthetjük az otthonunk külterét. Hamarosan kezdődik az árvácska, az őszirózsa és a krizantém szezonja, a meleg árnyalatú őszi színek pedig feledtetni tudják a nyár elmúlását.

Az ősz nem jelenti a kerti szezon végét, számtalan őszi meleg árnyalatú virággal népesíthetjük be a teraszt és a balkont, a barnás narancsos vöröses és sárgás árnyalatokból kellemes színkompozíciót alkothatunk. Igen hálás növény tavaszra és őszre is az árvácska, kevés gondozást igényel, bírja a telet, és változatos méretben, színekben kapható.

árvácska

Az árvácska jellemző tulajdonságai

Az árvácskák közül a kerti árvácska (Viola x wittrockiana) a legnépszerűbb, az ibolyafélék családjába tartozik. Más ibolyafajok így a háromszínű árvácska is keresztezésével különböző hibrid árvácskákat hoztak létre. Kétnyári növény, az első évben a hidegebb évszak nyugalmi állapotát követően tavasszal megnöveszti a szárait, és virágokat hoz. Különösen kedvelt a bokrosodó apró virágú fajtája, amely a nemesítés miatt rengeteg színárnyalatban fordul elő. Az ’’Ice Baby” (Viola cornuta) fajta akár az extrém, mínusz 16-18 Celsius fokoknak is ellenáll, és fényes ragyogó színárnyalatokban virágzik áprilistól egész júniusig.

árvácska

Az árvácska ültetése, gondozása

A palántákat tavasszal és ősszel is megvásárolhatjuk, átültetés után gyorsan bokrosodik. Nagyon kedvező az ára, és igen kevés gondozás ellenére a nyári meleg beálltáig hozza a virágait, legjobban 12-20 Celsius fok között érzi jól magát. Ennél melegebb időben jellemező, hogy erőtlen hajtásokat hoz, és fakó lesz. Napos és félárnyékos helyeken is jól érzi magát, de jól tartható olyan balkonokon cserépben és virágládában is, ahol nincs túl sok lehetőség a tökéletes hely megtalálására a hely szűke, vagy akár a tájolás miatt. Jó vízáteresztő képességű földbe ültessük. Rendszeres öntözést igényel, és a bőséges virágzásához 2-3 hetente tápoldattal is locsoljuk meg. Bőséges virágzás érdekében az elhalt növényi részeket, és az elnyílt virágait távolítsuk el.

Az árvácska kártevői és betegségei

Gombás betegségek levélfoltosságot okozhatnak, vírusos betegsége az árvácska tarkacsíkosság, de a lisztharmat is megtámadhatja. A kártevők közé tartozik a közönséges takácsatka, a levéltetű, és a gyökérgubacs fonálféreg, amely akár a növényt is elpusztíthatja. A fertőzött növényt semmisítsük meg, és a talajt, a tárolóedényt is alaposan fertőtlenítsük.