május 24, 2024

A különleges levelű páfrányfenyő ideális a napfényes kertekbe

ginkgobiloba min

A páfrányfenyő (Ginkgo Biloba) levele jól ismert gyógyhatásáról, azonban dekoratív díszfaként a kertekbe is érdemes telepíteni. A legyező alakú levelei a harsogó zöld színükkel is mutatósak, azonban legszebb arcát ősszel lombhullás idején éri el.

A páfrányfenyő jellemző tulajdonságai

ginkgobiloba.2 min

A páfrányfenyő Dél-Kínában őshonos lombhullató növény, jó szárazságtűrő képessége, és dekoratív lombozata miatt a hazai kertekben és parkokban is egyre gyakrabban látható. Különlegességét a legyező alakú villás erezetű levelei jelentik, amelyek tavasz végén kezdenek növekedni, és késő ősszel aranysárga színben pompáznak. Neve a ging-gyo kínaiul ezüst barackot jelent, amelyet nagy gömbalakú magjának köszönhet. A hazai nevét pedig a páfrányra emlékeztető levelei után kapta.

Hasonlóan a nálunk elterjedt fűzfához a páfrányfenyő is kétlaki növény, vagy csak porzós, vagy csak termős virágzata van, magot csak akkor hoz, ha egymás közelébe vannak ültetve. Jó tudni, hogy a nőivarú példányok termése – a nagy fehéres sárgás magja kellemetlen illatot áraszt, ezért inkább a hímivarú növényt válasszuk.

A lassú növekedésű fa akár óriási (30-40 m) méretre is növekedhet, azonban a faiskolákban számos alacsonyra növő fajtája kapható. Például a ’Mariken’ fajta csak 1 méter magasra nő, így jól telepíthető kisméretű illetve átlagos méretű kertekbe. A ’Troll’ fajta szintén alacsony növésű.

A páfrányfenyő ültetése

Telepítéskor világos napos helyet válasszunk, ültetőföldnek a jó vízáteresztő képességű föld ajánlható. Az első pár évben rendszeres locsolást, nyirkos talajt igényel, azonban az idősebb példányok már jól tűrik a szárazságot és a téli fagyokat is. Előnye még a páfrányfenyőnek, hogy nem érzékeny kártevőkre és különböző megbetegedésekre.

A Ginkgo-készítmények felhasználása

A levele és magja széleskörben felhasznált a gyógyszeriparban. Érdekesség, hogy a hagyományos kínai orvoslásban ötezer éves múltja van, és a pirított magját csemegeként férfi nemi erő fokozására is használták. Levelét szálasan vagy porítva dolgozzák fel, alkoholos kivonatban is kapható. Alkalmazzák homeopátiás kezelésekben, valamint szorongásoldásra, agyi anyagcsere, és keringés javítására, de fülzúgás, memóriazavar, és szédülés esetén is beváltak a ginkgo-készítmények.