június 15, 2024

Az ültetési távolság szerepe kis kertekben, és udvarokban

small garden 3 uj

A hobbikertészek gyakran találkoznak különféle fogalmakkal, így az ültetési távolság kifejezéssel is. Míg az ültetendő növény igényei általában nagy figyelmet kapnak, gyakran akkor a szembesülnek a kerttulajdonosok a fontosságával, mikor a kifejlődött facsemete túl nagyra nőtt a kerítés mellett. Így nem árt tisztában lenni a kevésbé frekventált tényezővel is, mivel akár szomszédos konfliktus forrása is lehet.

Az ültetési távolság, mint gyakori kertészeti hiba

Az ültetés helyével kapcsolatban gyakran esik szó az ültetendő növény igényeiről – fény, talaj, vízigény vagy akár az árnyéktűrés, de a tapasztalatok szerint jóval kevesebben vannak tisztában az ültetési távolság jelentőségével. Meghatározó szerepe van a növények fejlődésében, ugyanakkor a rosszul megválasztott távolság igen gyakori kertészeti hiba. A probléma akkor derül ki sokszor, mikor a megvásárolt facsemetét túl közel telepítik a kerítéshez, amely pár év alatt akár nagy árnyékot is vethet, vagy kinyúlhat az utcára és a járdára is. Sok szomszédos konfliktus és bosszúság előzhető meg azzal, ha a kerítéstől elegendő távolságra ültetünk akár fát, vagy cserjét. Díszítsünk inkább helytakarékosan oszlopos növekedésű tujafélékkel, vagy a manapság igen kedvelt levendulából is kapható törzses változatú, derékmagasságú fajta. A vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni, és a terület mérete alapján dönteni!

small garden5to uj

Tájékozódás a faj kifejlett méretéről

Facsemeték, cserjék vásárlása előtt feltétlenül tájékozódjunk az adott faj várható méretével kapcsolatosan. Szűkebb területekre csak oszlopos lombkoronájú, vagy kisebb méretű fajokból válasszunk.

Tippek kicsi udvarral, terasszal rendelkezők számára

Rooftop Terrace uj

Ma már gyakran csak pénztárca és fantázia kérdése egy kisebb terasz bezöldítése. Kompakt méretű törzses cserjék közül választhatunk, amelyek miniatűr faként díszítenek. A jellemzően gömb koronás dísznövények előnye, hogy sosem nőnek meg túl nagyra.

Másik, manapság igen népszerűek a támasztékon nevelt futónövények, amelyek nem csak több méteres zöldtömeget nyújthatnak, de a virágos fajok különleges látványt is nyújtanak.