április 24, 2024

Átadták a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla Állattartótelepét

Kőmagtári Tábla Állattartótelep átadás

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere, Dankó Béla, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nagy István agrárminiszter és Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója (b-j) átvágják a nemzeti színű szalagot a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla állattartó telepének átadási ünnepségén Dévaványán 2021. november 8-án. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretéből, csaknem 1,4 milliárd forintból valósulhatott meg. MTI/Rosta Tibor

Hazánk genetikai sokféleségének megőrzése közös feladatunk, éppen ezért nagy felelősség és feladat hárul hazánk nemzeti parkjaira – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla Állattartótelepének átadásán, hétfőn Dévaványán, az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 10 évben Magyarország addig soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat. A több mint 80 milliárd forint összértékű, döntően nemzeti park igazgatóságok által megvalósított, mintegy 200 egyedi fejlesztés révén összességében csaknem 320 ezer hektárnyi területen javították, illetve javítják az élőhelyek állapotát, és biztosítják a természetvédelmi kezelés, őrzés, monitorozás és bemutatás infrastrukturális feltételeit – írták.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hazánk hetedik nemzeti parkjaként 1997-ben jött létre, területe meghaladja az 52 ezer hektárt, melyből csaknem 6 és félezer hektár tartozik a fokozattan védett kategóriába. A KMNPI magyar szürke szarvasmarha állományának létszáma meghatározó, több mint 2700 egyeddel gazdálkodik, ezzel messze megelőzi a többi igazgatóság állományát. Szintén itt található az igazgatóságok közül a legnagyobb cigája juh állomány 533 darab állattal.

Kifejtette, az extenzív legeltetéssel történő aktív természetvédelmi kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a pannon szikes és mocsaras élőhelyek, pusztai területek hosszú távú fenntartása biztosítható és megőrizhető legyen. A Kőmagtári Tábla Állattartótelep a magyar szürke szarvasmarha és házi bivaly dévaványai állománya részére biztosítja a téli szálláshelyet. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretéből, csaknem 1,4 milliárd forintból valósulhatott meg. A fejlesztés eredményeképpen, a puszták belső területein található korábbi téli tartási helyek kiválthatóak lettek, így azok a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak – hangsúlyozta a miniszter a közlemény szerint.

Nagy István arról is beszélt, hogy a nemzeti park igazgatóságok beruházásai mind arra hívják fel a figyelmet, hogy védett területeinkre és értékeinkre egyedülálló és pótolhatatlan örökségként kell tekintenünk. Jövőnk és megmaradásunk is függ az állapotuktól. A hétfőn átadott fejlesztés is hozzájárul teremtett világunk megőrzéséhez – emelte ki az agrártárca vezetője – írta az AM.

MTI

Címlapkép: Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere, Dankó Béla, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nagy István agrárminiszter és Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója (b-j) átvágják a nemzeti színű szalagot a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla állattartó telepének átadási ünnepségén Dévaványán 2021. november 8-án. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretéből, csaknem 1,4 milliárd forintból valósulhatott meg. MTI/Rosta Tibor