július 20, 2024

Összeomlás szélén a sertésszektor – uniós beavatkozást kérnek

sertés árak

A vágósertés felvásárlási átlagára Magyarországon (2002-2020) MTI

Az alacsony átvételi árak mellett rövid idő alatt meredeken nőttek a gazdák terhei.

Magyarország továbbra is kiáll Brüsszelben a sertéstartó gazdák mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-nek küldött közleményben.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az utóbbi időben drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak, valamint a koronavírus világjárvány és az afrikai sertéspestisjárvány tartós negatív hatásai miatt a gazdák kettős nehézséggel néznek szembe: az alacsony átvételi árak mellett rövid idő alatt meredeken nőttek a terheik. A folyamatosan dráguló alapanyagok költségeit a fogyasztói árakban nem lehet rövid távon maradéktalanul érvényesíteni, ezért jelentős veszteségeket szenvednek az ágazat szereplői – tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM).

A tárca közleményében Nagy István kiemelte, a kormány ebben az évben már 4,4 milliárd forinttal megemelte az állatjóléti és állattenyésztési támogatások kifizetésére fordítható keretet, annak érdekében, hogy enyhítse az érintettek nehézségeit. Ezen felül az Agrárminisztérium 800 millió forintnyi támogatás előrehozott kifizetéséről döntött a gazdák likviditásának elősegítésére – tette hozzá.

Kifejtette, a nehézségek orvoslása európai szintű megoldásokat kíván, hasonlóan az orosz embargó után kialakult helyzethez. Brüsszelben a Mezőgazdasági Tanács októberi ülésén Nagy István – több más tagállammal együtt – felszólította az Európai Bizottságot, hogy hozzon azonnali válságintézkedéseket a nehézségek további elmélyülésének megakadályozására. A Bizottság azonban mindeddig nem reagált a kezdeményezésre. A miniszter ezért a soron következő novemberi Tanácson a sertéságazat nehézségeinek kezelése érdekében a belga, bolgár, ciprusi, cseh, észt, francia, görög, horvát, lengyel lett, litván, osztrák és szlovák delegációkkal együtt újra kezdeményezi, hogy az Európai Bizottság azonnal cselekedjen az ágazat rendkívüli támogatása érdekében.

Az uniós szabályozás alapján a Bizottságnak van felhatalmazása arra, hogy súlyos piaci zavarok esetén rendkívüli lépéseket tegyen a kialakult helyzet kezelésére – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője a közleményben.

MTI

Címlapkép: A vágósertés felvásárlási átlagára Magyarországon (2002-2020) / MTI